Vijesti

SUD BIH: KONAČNA PRESUDA BIVŠEM DIREKTORU UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE KEMALU ČAUŠEVIĆU U PETAK, 26. MAJA
SARAJEVO, 22. MAJA (ONASA) – Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreći će u petak, 26. maja, konačnu presudu bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemalu Čauševiću, optuženom za pranje novca.
Izricanje drugostepene presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina, dok je odbrana navela da navodi optužnice nisu dokazani i zatražila oslobađajuću presudu.
Prvostepenom presudom Čaušević je zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te pranja novca u maju 2021. godine osuđen na devet godina zatvora, dok je Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru 2022. godine ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protivpravno pribavljena imovinska korist, smanjivši mu kaznu sa devet na pet i po godina zatvora.
U prvostepenoj presudi navedeno je da je Čaušević u maju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda i priznavanja faktura sa netačnim podacima, tražeći protivuslugu od 1.000 KM po uvezenom kamionu, prenosi Birn.
U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.
Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivice sklopljenim sa Tužilaštvom.
Suđenje Kemalu Čauševiću počelo je u julu 2017. godine.