Vijesti

MINISTAR KONAKOVIĆ – ŠEF OSCE-A U BIH AGGELER: PRISUSTVO MISIJE NA TERENU DOPRINOSI POLITIČKOJ STABILNOSTI BIH
SARAJEVO, 10. MAJA (ONASA) – Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je sa šefom Misije OSCE-a u BiH Brianom Aggelerom, o saradnji Bosne i Hercegovine i OSCE-a i aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.
Ministar Konaković je zahvalio Misiji OSCE-a na pomoći koju je proteklih godina pružila Bosni i Hercegovini u izgradnji i jačanju demokratskih institucija, te istakao da prisustvo Misije OSCE-a na terenu doprinosi političkoj stabilnosti BiH, što je preduslov za postizanje ekonomskog napretka Bosne i Hercegovine. Izrazio je opredijeljenost za nastavak dobre saradnje sa ovom međunarodnom organizacijom.
Upoznao je sagovornika sa aktuelnom unutrašnjopolitičkom situacijom u našoj zemlji, sa fokusom na aktivnosti novog saziva Vijeća ministara u pogledu provedbi prioritetnih i ključnih reformi u procesu pridruživanja Europskoj uniji.
Šef OSCE Misije Aggeler je istakao spremnost Misije da nastavi pružati podršku i pomoć Bosni i Hercegovini, prvenstveno u pogledu poštivanja ljudskih prava, tehničkog aspekta provođenja izbora, vladavine prava, upravljanja, izgradnje mostova među zajednicama u Bosni i Hercegovini.
Sagovornici su razmijenili mišljenja i o ratu u Ukrajini i angažmanu OSCE-a u pronalaženju mirnog rješenja ove krize koja predstavlja izazov za OSCE i sve njegove države članice. Izraženo je zadovoljstvo skorom posjetom Sarajevu ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija, koji će boraviti u BiH u svojstvu predsjedavajućeg Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.
Tokom susreta, razgovaralo se i o reformskim procesima u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.