Vijesti

BERN: DELEGACIJA CIK-A BIH NA KONFERENCIJI ‘IZBORI U VRIJEME KRIZE: IZAZOVI I MOGUĆNOSTI’

BERN, 9. MAJA (ONASA) – U organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope danas je u Bernu u saradnji sa švicarskim parlamentom počela dvodnevna Konferencija „Izbori u vrijeme krize: izazovi i mogućnosti“.
Na poziv Tinyja Koxa, predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Martina Candinasa, predsjednika Nacionalnog vijeća Švicarske na konferenciji učestvuju dr Suad Arnautović, predsjednik i dr Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.
Slobodni i pošteni izbori su temelj na kojem se grade naše demokratije.
Ipak, organizatori izbora suočavaju se sa novim dramatičnim pritiscima – bilo da se radi o zdravstvenim pandemijama kao što je Covid-19, povratku rata u Evropu ili terorističkim napadima i prirodnim katastrofama.
I dok tehnologija obećava nove ili reprezentativnije načine glasanja, ona donosi i opasnosti, pošto moćni sajber alati proširuju prostor za dezinformacije i manipulaciju na izborima.
Ova parlamentarna konferencija na temu „Izbori u vrijeme krize: izazovi i mogućnosti“ pruža priliku da se istraži utjecaj ovih nedavnih kriza na održavanje izbora i da se definiraju politike koje mogu efikasno da ojačaju otpornost demokratskih institucija na vanredne situacije.
Učesnici će takođe tražiti načine da izborne procese učine prilagodljivijim u svijetu koji se brzo mijenja, istovremeno štiteći integritet glasanja.