Vijesti

SARAJEVO: CARINE I POŠTANSKI OPERATERI USPOSTAVLJAJU ELEKTRONSKO DIJELJENJE INFORMACIJA KAKO BI UBRZALI PROCEDURE ISPORUKE U OKVIRU CEFTESARAJEVO, 3. APRILA (ONASA) – Sve ekonomije CEFTA – e kontinuirano rade na sprovođenju usvojenih preporuka kojima se olakšavaju i ubrzavaju carinske procedure i isporuke pošiljki trgovanih elektronskim putem (e-commerce).
Nakon usvajanja preporuka od strane svih strana CEFTA-e u januaru 2023. godine, kreiran je akcioni plan koji je predstavljen svim učesnicama u Sarajevu, u toku dvodnevne radionice na temu uspostavljanja elektronskog dijeljenja informacija o e-commerce pošiljkama između carina i poštanskih operatera.
Učesnici dvodnevne radionice, predstavnici carinskih administracija i poštanskih operatera iz svih sedam CEFTA ekonomija su se saglasili da ubrzan rast broja e-commerce pošiljki nije zaobišao ni regiju Zapadnog Balkana, kao i da postoji veliki potencijal za rast koji mora pratiti i unaprjeđenje regulatornog okvira za e-commerce.
Oni su podijelili iskustva iz oblasti međusobne saradnje ovih institucija kao i načina za zajedničko unaprijeđivanje procedura u poštanskom saobraćaju.
Aida Bejtula iz GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Vanjska trgovina je istakla da je najveći značaj ove radionice u činjenici da su se carine i poštanski operateri svih članica CEFTA-e po prvi put okupili i razgovarali o pojednostavljenju carinskih procedura vezanih za e-commerce, a to pokazuje da postoji želja za promjenom.
„Početak pilot projekata koje smo najavili na bilateralnom nivou, će omogućiti da se prevaziđu izazovi specifične za svako pojedinačno tržište, što će u konačnici ubrzati e-trgovinu i približiti CEFTA-u EU trendovima“, ocijenila je ona.
Danijela Gačević iz CEFTA Sekretarijata je ocijenila da će ubrzanje i olakšanje procedura elektronskih pošiljki nedvosmisleno doprinijeti dodatnom rastu ovog tržišta i dodatnom povećanju obima trgovine u CEFTA ekonomijama.
U tom kontekstu je istakla da je radionica doprinijela razumijevanju o uspostavljanju elektronskog deljenja informacija između carina i poštanskih operatera u e-trgovini u okviru CEFTA-e.
Na radionici su predstavnici Carine Republike Slovenije, Universal Postal Uniona (UPU), EURORA-e predstavili najbolje primjere iz prakse i modele elektronskog dijeljenja informacija o pošiljkama u EU, čime su carine i poštanski operateri stekli bolji uvid u kojem pravcu će se kretati i tržišta CEFTA-e.
Radionica je organizovana u okviru projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit” (GIZ) uz finansijsku podršku Evropske komisije i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).