Vijesti

SASTANCI MINISTRA NEŠIĆA SA KOMESARIMA EU VARHELYIJEM I JOHANSSON – JAČANJE SARADNJE SA EU I ISPUNJAVANJE PREPORUKA NA EVROPSKOM PUTU

SARAJEVO, 23. MARTA (ONASA) – Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas boravi u radnoj posjeti Briselu, koju je započeo odvojenim sastancima sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem i komesarkom EU za unutrašnje poslove Ylvom Johansson.
U fokusu razgovora ministra Nešića i komesara Varhelyija bio je evropski put BiH i ispunjavanje obaveza bezbjednosnog sektora u ovoj oblasti.
Istaknuto je da dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi se ubrzalo ispunjavanje preporuka EU i uspostavljanje saradnje sa bezbjednosnim agencijama EU.
Ministar Nešić je naglasio da je za bezbjednu i stabilnu budućnost regiona od presudnog značaja da se ubrza evropski put BiH.
“Dogovoreni politički cilj Savjeta ministara u ovom mandatu je rad na priključenju EU i naš kabinet se prema tome ophodi izuzetno ozbiljno i posvećeno. Kao ministar bezbjednosti insistiram na jedinom mogućem putu ka EU – putem dogovora, kompromisa, razgovora i konkretnih rezultata a sve to uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”, kazao je Nešić.
Nešić je informisao komesara Varhelyija da su otklonjene i posljednje prepreke za uspostavu pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, koja će biti ozvaničena otvaranjem kancelarije Kontakt tačke u Ministarstvu bezbjednosti u maju i slanjem oficira za vezu sa EUROPOL-om u Hag.
Također, razgovarano je o uspostavljanju saradnje sa FRONTEX-om, te je izražen optimizam u pogledu potpisivanja sporazuma o saradnji i sa ovom EU agencijom.
Sa komesarkom Johansson posebna pažnja je posvećena upravljanju migracijama i povratka migranata u zemlje porijekla.
Nešić je naglasio da je BiH opredjeljena za intenzivniju saradnju sa zemaljama Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom u pristupu upravljanja migracijama, posebno na planu sprečavanja ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.
Takođe razgovarano je o zajedničkoj borbi protiv terorizma, prevencije i borbe protiv nasilnog ekstremizma kao i saradnje i jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.