Vijesti

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-U: OSUDA PRIJEDLOGA NACRTA IZMJENA I DOPUNA KRIVIČNOG ZAKONA REPUBLIKE SRPSKE



SARAJEVO, 16. MARTA (ONASA) – Samostalni sindikat radnika u BHRT-u osuđuje prijedlog Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se pokušava ugušiti sloboda javne riječi.
– Kvalificiranje klevete kao krivičnog djela, u Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS-a, a kojem su između ostalog predviđene novčane kazne u rasponu od 5.000 do 100.000 KM predstavlja namjeru vlasti u Republici Srpskoj da kontrolira medijski prostor. Sloboda izražavanja je temeljno ljudsko pravo.
U ključnom prioritetu br. 12 iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina se poziva da poduzme konkretne korake u garantiranju slobode izražavanja i slobode medija i zaštiti novinara. Zbog toga SSR u BHRT-u upozorava da je ovaj prijedlog Nacrta Zakona o kriminaliziranju klevete retrogradan i da nije nešto što predstavlja evropski standard , navodi se u saopćenju.
Smatraju da bi donošenje ovakvog Zakona imalo izuzetno štetan uticaj na cjelokupnu medijsku zajednicu, ne samo u entitetu Republika Srpska već i na cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine.
Radi se o klasičnom institucionalnom pokušaju zastrašivanja novinara i medija, posebno onih koji kritički pišu o vlasti.
Samostalni sindikat radnika u BHRT-u stoga osuđuje ovaj potez entiteskih vlasti i daje punu podršku slobodnoj i nezavisnoj medijskoj zajednici posebno kolegama koji rade u entitetu Republika Srpska.