Vijesti

PREDSJEDAVAJUĆA VM BIH KRIŠTO SA GOLOBOM: SLOVENIJA JE MEĐU NAJVEĆIM ULAGAČIMA U BIH, A REFORME ZNAČE I IZMJENE IZBORNOG ZAKONASARAJEVO, 13. MARTA (ONASA) – Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto i premijer Slovenije Robert Golob održali su radni sastanak u Sarajevu, a nakon susreta bosanskohercegovačka zvaničnica obratila se medijima te se osvrnula na rezultate susreta.
“Želim izraziti veliko zadovoljstvo što je predsjednik vlade za prvu posjetu izabrao BiH. Zahvaljujem na iskazanom prijateljstvu koje Slovenija i na takav način iskazuje prema BiH. Sa Slovenijom imamo tradicionalno dobre odnose u svim segmentima, naročito u privrednim odnosima. Direktna ulaganja su među top 3 kada je riječ o stranim ulaganjima”, rekla je Krišto.
Poručila je kako se Slovenija zalagala za to da BiH dobije kandidatski status.
“Na poseban način mu se želim zahvaliti na svemu što rade kada je riječ o BiH i euroatlantskim integracijama. Želim se zahvaliti na zalaganju Slovenije za dobijanjem kandidatskog statusa. To je nešto što BiH znači, barem u formalno-pravnom smislu smo korak bliže evropskoj porodici. Taj signal i kandidatski status je doista ono što šalje poruku da je mjesto BiH u evropskoj porodici”, ističe predsjedavajuća.
Poručila je kako je Vijeće ministara već radilo na određenim koracima koji se odnose na reforme.
“Imam namjeru potpisati sporazum o pružanju tehničke pomoći BiH za euroatlantski put. Želim reći da sam Goloba informirala o tome da su koraci Vijeća ministara upravo na ovim reformama i da je napravilo korake kada je u pitanju reforma javne uprave, unutarnje tržište, infrastrukturni projekti i ostalo što je potrebno za funkcionisanje pododbora EU i BiH”, rekla je Krišto.
Ponovila je kako reforme moraju podrazumijevati i izmjene izbornog zakona.
“Na šta mi trebamo obratiti pažnju jeste da radimo na političkim prilikama, unutarnjem dijalogu, s obzirom da je BiH po ustavu država konstitutivnih naroda i drugih građana. Naša obaveza je napraviti ograničene promjene Ustava i izbornog zakona na principima jednakopravnosti sva tri naroda i svih drugih građana”, ističe Krišto.
Predsjedavajuća Borjana Krišto je naglasila kako je cilj razvijati i regionalnu saradnju.
“U našem fokusu je regionalna saradnja. Želimo jačati regionalnu saradnju, održavanjem dobrih i prijateljskih odnosa sa susjedima kroz postojeće inicijative, uvažavanje i izgradnju mira, dobrosusjedskih odnosa, očuvanje suvereniteta svake zemlje i rješavanje otvorenih ili spornih pitanja mirnim putem”, zaključila je Borjana Krišto.