Vijesti

SARAJEVO: SVJETLOSNA INSTALACIJA ‘LUMINA’ UMJETNIKA CERAMIJA POVODOM ‘DANA ITALIJANSKOG DIZAJNA 2023.’SARAJEVO, 6. MARTA (ONASA) – Ambasada Italije u Sarajevu, povodom ovogodišnjeg izdanja „Dana italijanskog dizajna“, u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu i uz podršku Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, organizovaće vizualnu postavku koja će nanovo pozicionirati Sarajevo na međunarodnu mapu velikih kulturnih događaja.
Čuveni digitalni umjetnik Franz Cerami, ambasador dizajna, predstavit će svoju instalaciju svjetlosne umjetnosti „Lumina“ ispred mosta Festina Lente, u četvrtka 9. marta u 18.30 sati.
Riječ je o jednom djelu, namjenski osmišljenom za prijestolnicu i naročito za Akademiju likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, selekcioniranu za događaj koji će još jednom potvrditi historijsko prijateljstvo između dvaju zemalja.
Akademija predstavlja jedan od simbola Sarajeva, izgrađena je 1899. godine kao Evangelistička crkva u Sarajevu, predmetom radova proširenja okončanih 1911., njeno zdanje – namijenjeno sjedištu akademije 1981. –, međunarodno je priznato kao jedan od arhitektonskih dragulja Sarajeva i čini jedan od nezaobilaznih centara kulture, posebno za mlade generacije.
U prisustvu dekanese Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, prof.dr Dubravke Pozderac-Lejlić, događaj će inaugurirati dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza.
U jutarnjim satima istoga dana, umjetnik Franz Cerami susret će se sa studentima i profesorima akademije radi jednog predavanja i akademske i stručne razmjene.
„Dan italijanskog dizajna u svijetu“ je jedna od godišnjih smotri italijanske diplomatsko-konzularne mreže.
Izdanje 2023 je posvećeno dizajnu svjetla i predviđa događaje širom svijeta, inspirirane ovim sektorom.
Franz Cerami je rođen 1963. u Napulju, gdje i živi. Od 2011. predaje Retoriku i digitalno pripovijedanje kulturnog nasljeđa na Univerzitetu „Suor Orsola Benincasa“ u Napulju.
Od 1997. do 2000. obnašao je dužnost umjetničkog direktora festivala „Monumedia Festival – Multimedija i kulturno nasljeđe“ u Napulju.
Godine 1994. imenovan je za direktora Festivala kratkih audio-vizualnih komunikacija „Corto Circuito“.
Kreirao je prostrane digitalne zidne slike u muzejima poput Madre u Napulju, Operni teatar u Jerevanu, dvorac Castel dell’Ovo u Napulju, u urbanim prostorima i na periferiji gradova kao što su Napulj, Jerevan, San Paolo, gdje je 2020. bio autor instalacije „Remix Portraits for Idalia Brasil“ i izložio 20 radova na papiru.
Spoj umjetničkog temelja i tehnologije je u fokusu njegovih radova; koristi mještovitu tehniku u kojoj se isprepliću klasično slikanje, digitalno slikanje i video-mapiranje.
Godine 2020., kao i 2021., Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije nagradilo ga je prestižnom titulom ambasadora italijanskog dizajna u svijetu.