Vijesti

DRUŠTVO NOVINARA BIH OSUĐUJE PRIJETNJE UPUĆENE UREDNIKU PORTALA ISTRAGA.BA AVDI AVDIĆU



SARAJEVO, 27. FEBRUARA (ONASA) – Društvo novinara BiH osuđuje prijetnje upućene uredniku portala istraga.ba Avdi Avdiću.
Prijetnje su upućene putem društvenih mreža a nakon teksta o Nerminu Muzuru, aktuelnom načelniku Općine Ilidža koji je nedavno koristio diplomatski pasoš tokom posjete Crnoj Gori i Srbiji kada je bio član delegacije ministra vanjskih poslova BiH Elvedina Konakovića.
U tekstu su navedeni dokazi da Muzur nije koristio dokument u skladu sa Pravilnikom o izdavanju diplomatskih pasoša, kako je navedeno u tekstu: https://istraga.ba/umjesto-kao-nacelnik-vodi-se-kao-federalni-zastupnik-nermin-muzur-dvije-godine-nezakonito-posjeduje-diplomatski-pasos-umjesto-da-mu-ga-oduzme-konakovic-svog-stranackog-kolegu-sa-nezakonitim-pasose/
Prijetnje su pritisak na objektivno novinarstvo a postupke možemo okvalifikovati kao zastrašivanje novinara. Novinari igraju ulogu od vitalnog značaja za informisanje građana o ključnim pitanjima, od javnog zdravstva, ekonomije, uprave, izbornih procesa, korupcije, sukoba i ljudskih prava. Istovremeno, istraživačko novinarstvo pomaže u tome da se uticajne osobe i institucije pozovu na odgovornost u interesu zaštite i jačanja demokratskih društava.
Novinari igraju ključnu ulogu u očuvanju integriteta demokratskog društva, vladavine zakona i u stvaranju uslova za sigurno društvo. Moraju biti slobodni da rade posao bez straha. Istovremeno, političari i drugi javni službenici su dužni da budu primjer poštovanja i etičkog ponašanja i moraju odgovarati za svoje postupke.
Društvo novinara BiH daje podršku istraživačkom novinarstvu i kolegi Avdi Avdiću te zahtjeva javnu reakciju inistucija.