Vijesti

GRLIĆ-RADMAN S KONAKOVIĆEM U ZAGREBU: U NOVOM VIJEĆU MINISTARA BIH VIDIMO PROEVROPSKOG PARTNERA S KOJIM MOŽEMO JAČATI SARADNJUZAGREB, 21. FEBRUARA (ONASA) – Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj.
U Zagrebu se susreo sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, a cilj posjete je učvršćivanje i sveobuhvatno unapređenje odnosa BiH i Hrvatske.
“Novoj dinamici naših odnosa je i nedavna posjeta predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, kazao je Grlić Radman i dodao: Zadovoljstvo je što sam domaćin MVP BiH Elmedinu Konakoviću. Zadovoljni smo što je Hrvatska izabrana kao zemlja za prvi zvanični posjet. U novom Vijeću ministara BiH vidimo proevropskog partnera s kojim možemo jačati saradnju. BiH i Hrvatska su usmjerene jedna na drugu, imamo najdužu granicu. Jačanjem gospodarske saradnje, prometne i energetske, izravno koristi našim državama i građanima. Ministru Konakoviću sam čestitao na statusu kandidata BiH u EU. Hrvatska se zalagala za kandidacijski status BiH. Svakako, da će to biti poticaj novom Vijeću ministara na reformskom putu. Mi ćemo se i dalje snažno nastavljati zalagati i bit ćemo značajan partner s obzirom na naše iskustvo“, rekao je Grlić Radman.
Dodao je da je robna razmjena Hrvatske i BiH na zavidnom novu te da postoje i dodatni potencijali za suradnju kao korištenje EU fondova.
Južna plinska konekcija je za Grlić Radman važno pitanje zbog regionalne energetske povezanosti.
“Imajući u vidu da je za Hrvatska, s obzirom na želju za smanjenjem energetske ovisnosti o Rusiji, diverzifikacija plina važna Hrvatska želi biti energetski čvor i sigurno je u interesu BiH kao zemlje koja je na evropskom putu. Ta južna interkonekcija može koristiti građanima BIH. Održat ćemo u junu zajedničku sjednicu vlada i delegirati sva ta pitanja i u cilju nam je dogovarati sva pitanja koja su od zajedničkih interesa”, smatra Grlić – Radman.
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković zahvalio se na toploj dobrodošlici Zagrebu i njegovoj prvoj službenoj posjeti.
“Prije Zagreba, posjetili smo Brisel i tako pokazali da BiH ima euroatlantske ambicije. BiH je zahvaljujući i Hrvatskoj dobila kandidatski status i želimo rješavati 14 prioriteta reformskih kako bi pristupili EU. Zahvaljujem se što ću se sastati sa premijerom Andrejom Plankovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem što znači da je ova posjeta dobrodošla i da imamo ispružene ruke da okončamo tenzije i da imamo dobre odnose. Pokušavamo politikom kompromisa pokrenuti stvari sa mrtve tačke. Ovo je teži put, politka dijaloga, razgovora. Prvo smo govorili o našim šansama i prilikama koje nećemo danas riješiti, ali da na sto dođu što prije teme jadransko – jonske konkcije, aerodromu u Trebinju, južnoj interkonekciji i to je ekonomska prilika za BiH. U planu je da do zajedničke sjednice koja je planirana za šesti mjesec neka od ovih pitanja rješavamo. Tu je i pitanje izmjena Ustava i Izbornog zakona“, rekao je Konaković i dodao da ako ne pripadate etničkim skupinama nemate pravo da budete član Predsjedništva i to je diskriminacijski zakon koji treba mijenjati.
“Želimo BiH vratiti na poziciju koja joj prirodno pripada da bude most između Istoka i Zapada. Nažalost, bila je poprište sukoba i mo to želimo promijeniti”, rekao je Konaković.