Vijesti

NAČELNIK MANDIĆ POTPISAO PROTOKOL – OPĆINA CENTAR SARAJEVO FINANSIRA NJEGU ZA RATNE VOJNE INVALIDE – PARAPLEGIČARESARAJEVO, 16. FEBRUARA (ONASA) – Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić potpisao je protokol o realizaciji granta sa predsjednikom Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo Miralemom Hadžićem.
Prema odredbama potpisanog protokola Općina Centar će na račun Udruženja prebaciti novčana sredstva u iznosu od 7.200 maraka za realizaciju projekta „Njega ratnog vojnog invalida 100% prve grupe, dijagnoza kvadriplegija“ Rajković Borisa za period od 1. januara do 31. decembra 2023. godine.
Ranije je načelnik Mandić sa ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omerom Osmanovićem potpisao sporazum o zajedničkom finansiranju troškova projekta koji se odnose na angažovanje njegovatelja za ratnog vojnog invalida Borisa Rajkovića koji ima prebivalište na području ove lokalne zajednice.
Sporazumom je definisano da Općina Centar iz budžeta za ovu namjenu izdvoji 7.200 KM, a nadležno ministarstvo 7.080 KM.
Načelnik Mandić je prilikom potpisivanja protokola naglasio da Općina Centar poseban senzibilitet iskazuje prema boračkoj populaciji, te da će takva praksa biti nastavljena i u budućnosti.
-Cijeneći značaj boračke populacije za odbranu države Bosne i Hercegovine, te njihove brojne probleme i potrebe, Općina Centar Sarajevo u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji u budžetu za 2023. godinu obezbijedila je 828 hiljada maraka. Moramo se brinuti o našim borcima i pružiti im svaku vrstu pomoći i podrške, istakao je Mandić.
Predsjednik Hadžić se tokom ove posjete zahvalio načelniku Mandiću na dosadašnjoj podršci koju Općina Centar pruža ratnim vojnim invalidnima.
-Naš Boris spada u najtežu kategoriju ratnih vojnih invalida, a kada jednoj takvoj osobi obezbijedite njegovatelja za cijelu godinu, i kada ste sigurni da će on imati njegu 24 sata, to je ono što zaista vrijedi. Nažalost Borisu je takva njega neophodna, a zahvaljujući Općini Centar on će je i dobiti i ove godine, kazao je Hadžić.
Potpisivanju protokola u ime Općine Centar prisustvovala je i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasmina Fazlić.