Vijesti

UABNOR MOSTAR: POLICIJA ZABRANILA ŠETNJU ANTIFAŠISTA GRADOM POVODOM OBILJEŽAVANJA 14. FEBRUARA – DAN OSLOBOĐENJA MOSTARAMOSTAR, 9. FEBRUARA (ONASA) – Mostarska policija je opet zabranila šetnju antifašista gradom povodom obilježavanja 14. februara – Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, saopšteno je iz Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar.
Kako su naveli planirali su nizom manifestacija obilježiti ovaj značajan datum za Mostar ali da to i ove godine policija to ne dopušta, kako kažu, iz sigurnosnih razloga.
“Ne možemo prihvatiti njihovo obrazloženje i najoštrije protestvujemo zbog zabrane šetnje antifašista gradom. Ne prihvaćamo da nas se provodi autobusima pod oružanom pratnjom, jer to previše podsjeća na ne tako davna vremena kada su mnogi od nas od nekih policija bili baš tako provođeni istim tim ulicama”, naglasili su u saopćenju.
Navode kako ne prihvataju ovakvu odluku ni zbog činjenice da ih se “godinama uvjerava da je Mostar siguran grad, a onda iz sigurnosnih razloga ne mogu prošetati na groblje”.
“Ne prihvatamo ovakvu odluku ni zbog činjenice u koju nas i vlast i sva politika uvjerava da je Mostar jedinstven, nepodijeljen grad. Ako to jeste tako, kako gospodo iz Policijske uprave Mostar onda objašnjavate činjenicu da nam u jednoj polovini grada dozvoljavate nesmetano kretanje, čak se i ne pojavljujete, a u drugoj nam treba oružana pratnja i kretanje je ograničeno. Vrlo je ružna poruka koja iz Mostara tim povodom ide u svijet, jer se ta linija dozvoljenog i nedozvoljenog kretanja, vidi čuda, podudara s nekadašnjom ratnom linijom u Mostaru i njegovom podjelom na istočni i zapadni” istaknuto je u saopštenju.
Iz UABNOR-a ne prihvataju ni obrazloženje da nedostaje 300 policajaca zbog čega ne mogu šetnjom proći kroz grad. 
“Grad se blokira prilikom nekih drugih, ništa važnijih događaja ili nogometnih derbija. Kao legalisti ćemo ispoštovati odluku, ali se mora znati da se ova odluka policije u Mostaru već tumači da je jedan dio grada neprijateljski raspoložen prema antifašističkom nasljeđu” navedeno je.
Centralna manifestacija planirana je za subotu, 11. februara, u okviru koje je predviđena i posjeta Partizanskom spomen groblju, polaganje cvijeća i odavanje počasti palim antifašistima Mostara u borbi za slobodu, a iz UABNOR-a Mostar su saopćili kako je bilo planirano da, nakon okupljanja na Trgu Musala, marševskom šetnjom krenu prema Partizanskom spomen groblju. N.H.