Vijesti

PREDSJEDNIK SRBIJE VUČIĆ ODGOVORIO NA KURTIJEVE USLOVE ZA FORMIRANJE ZSOSARAJEVO, 4. FEBRUARA (ONASA) – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je premijeru Kosova Albinu Kurtiju na njegove uslove za formiranje Zajednice srpskih opština (SZO).
– Pitate kakav je moj odgovor na Kurtijev zahtjev. Kurti prvo kaže da je prvi uslov da unija mora da bude u skladu sa ustavom i zakonom na Kosovu. Drugi uslov je da ne može da bude jednonacionalna, znači ne može srpska. Treći je da mora da se promijeni naziv, četvrto da ne može da ima nikakve izvršne vlasti, peto je da mora da bude dio konačnog sporazuma što znači ne važi Briselski sporazum. Šesto je da Srbija mora da povuče pisma koja je uputila na pet zemalja EU. Ne može. Da li neće da formira ZSO, možda neće, ali mi ovo nećemo prihvatiti – rekao je Vučić.
Podsjetimo, istovremeno dok se u četvrtak Beogradu održavala posebna sjednica Skupštine o Kosovu, Priština je je takođe okupila svoje poslanike.
Govoreći o dosadašnjim sastancima organizovanim uz američko posredovanje, Kurti se u svom govoru dotakao Zajednice srpskih opština i izlistao svoje uslove pod kojim ovo tijelo može biti formirano.
Deseta tačka prijedloga, kako je jučer ponovio, tiče se sprovođenja sporazuma, a u to je uključena i Zajednica srpskih opština.
I jučer je ponovio da su bilo kakvi preduslovi za napredovanje „besmisleni“, ali i da Zajednica koja je proizašla iz dogovora koji su predvodili Ivica Dačić i Hašim Tači – mora imati određene uslove, a ima ih šest.