Vijesti

MOSTAR: OBILJEŽENA 99. GODIŠNJICA SMRTI ALEKSE ŠANTIĆAMOSTAR, 2. FEBRUARA (ONASA) – Parastosom i polaganjem cvijeća na grob Alekse Šantića u Mostaru je danas obilježena 99. godišnjica smrti pjesnika.
Predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ – Gradski odbor (GO) Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je kako je Šantić jedan od najvećih srpskih pjesnika te najveći pjesnik kojega je Mostar ikada imao.
“Iza njega je ostalo 700 pjesama ljubavne, rodoljubne i socijalne poezije. On ne postavio temelje savremene kulture u Mostaru, bio je osnivač nacionalnih društava „Prosvjete“ i „Gusle“. Šantić je bio nositelj evropskog i slobodarskog duha tolerancije u Mostaru”, rekla je Bjelica Šagovnović.
Zamjenik predsjednika Gradskog Vijeća (GV) Grada Mostara Velibor Milivojević je rekao kako je Mostar oduvijek bio grad Alekse Šantića te da će to uvijek biti.
“Na gradu je da vide koliko će se jednoj takvoj veličini znati odužiti. Nadam se da će grad smoći snage da napravi još jedan iskorak i da se gimnazija, koja je nosila ime po njemu, ponovno nazove Gimnazija Aleksa Šantić” rekao je Milivojević. N.H.