Vijesti

AVGANISTAN: ŽENE NE MOGU DA STUDIRAJU




KABUL, 28. JANUARA (ONASA-FoNet) – Avganistansko Ministarstvo visokog obrazovanja, kojim upravljaju talibani, zabranilo je ženama da se upisuju na fakultete, navodi se u pismu poslatom privatnim fakultetima i institucijama visokog obrazovanja, objavila je danas lokalna televizija Tolonjuz.
U dopisu se navodi da žene “do daljnjeg” ne smiju da se upisuju na fakultete. Otkako su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021. godine, Avganistan je postao jedina zemlja u svetu koja ženama uskraćuje obrazovanje. Prvobitno su zabranili djevojkama da pohađaju osnovnu školu poslije šestog razreda, prenosi Hina.
Talibani su naveli da su kršenje islamskih kodeksa odevanja i zajedničko obrazovanje sa muškarcima razlog da se ženama zabrani pristup fakultetima.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je ekstremiste da ponište zabranu srednjeg i visokog obrazovanja za žene, a Organizacija islamske saradnje, međuvladina organizacija čije su članice sve države sa muslimanskom većinom, odbacila je tvrdnju talibana da je njihov tretman žena i devojaka u skladu sa šerijatskim zakonom. (kraj)