Vijesti

SARAJEVO: OTVORENO LJETNO KINO STARI GRAD PREKOPUTA VIJEĆNICE U OKVIRU PREDSTOJEĆEG OVOGODIŠNJEG IZDANJA SFF-A

SARAJEVO, 10. AUGUSTA (ONASA) – Općina Stari Grad Sarajevo i Direkcija Sarajevo Film Festivala (SFF) ozvaničili su danas realizaciju zajedničkog projekta “Ljetno kino Stari Grad” u okviru predstojećeg ovogodišnjeg izdanja SFF-a.
Kino kapaciteta 250 mjesta je postavljeno na otvorenom prostoru, na atraktivnoj lokaciji višenamjenskog trga prekoputa Vijećnice i prva je zvanična festivalska lokacija u toj općini.
Na velikom platnu, posjetioci će već u petak moći pogledati film bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića “Deset u pola”.
Ugovor o realizaciji ovog projekta danas su na pres-konferenciji održanoj na ovoj lokaciji potpisali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor SFF-a Mirsad Purivatra.
Purivatra je to ocijenio novim poglavljem u višegodišnjoj suradnji ove općine i Sarajevo Film Festivala.
I na tom prostoru će biti predstavljani gosti Festivala, u novom ambijentu, a Purivatra je siguran da će brojni posjetioci, Sarajlije i turisti, doći da vide “najljepši prizor, s divnom pozadinom”, impresivni ekran i krajolik Starog Grada iza.
Načelnik Hadžibajrić navodi da je Općina ove godine izdvojila 25.000 KM za podršku SFF-u te on podsjeća da je ideja o ljetnom kinu nastala mnogo prije realizacije.
Višenamjenski trg otvoren je prošle godine, podsjeća Hadžibajrić, ove godine ozvaničeno je i njegovo korišćenje za potrebe Sarajevo Film Festivala, a u narednom periodu će Općina nastojati da se na tom mjestu realiziraju i projekcije izvan SFF-a.
Cilj Starog Grada je da trg postane najprepoznatljivije mjesto dešavanja u Sarajevu, kazao je načelnik.
Na pres-konferenciji je rečeno da je projekat Ljetnog kina realiziran najviše zahvaljujući Hadžibajrićevom ustrajavanju na toj ideji i pored brojnih prepreka.
Učesnici pres-konferencije pozvali su građane, turiste i druge posjetioce Sarajeva da dođu i uživaju u projekcijama Sarajevo Film Festivala koji će biti održan od 13. do 20. augusta. (kraj)