Vijesti

DŽAFEROVIĆ: DODIK JE NAPRAVIO VELIKU GREŠKU

SARAJEVO, 3. AUGUSTA (ONASA) – Dodik je napravio veliku grešku jer niko nema pravo da opstruira i bojkotuje rad institucija BiH. Pozivam ga da u interesu inih za koje kaže da ih predstavlja i u svom interesu kao i sve one druge koji blokiraju rad BiH, hitno prestanu s tim jer time niko ništa neće postići. Nemamo alterantivu nego ići naprijed gradeći BiH onako kako sam naveo, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon sastanka sa visokim predstavnikom BiH Christianom Schmidtom
“Obaveza funkcioniranja institucija BiH i učešće u radu svih nasu u funkcioniranju institucija BiH je naša dejtonska obaveza. Dejton nije švedski stol da se uzme s njega ono što nekome odgovara i ostaviti ono što ne odgovara. Mora se poštivati u potpunosti. Hitno treba pristupiti realizacij isvih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i raditi na relazaciji reformi koje BiH ima kao obavezu prema NATO savezu. Na toj agendi trebamo raditi svi”, rekao je Džaferović i istakao kako od Schmidta očekuju da “u ispuni svoju obavezu iz Anexa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”.
“Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i svih građana u ovoj zemlji. Dejtonska ravnoteža je nešto što uz evropski i NATO put omogućava da ova zemlja normalno funkcionira. Trebamo graditi BiH kao cjelovitu i demokratsku državu u skaldu s Dejtonskim mirovnim sporazumom uz poštivanje prava svakog čovjeka bez obzira gdje ko u BiH živio”, rekao je Džaferović.
Naglasio je kako “nije dobro što danas sva tri čalana Predjsedništva nisu bila na sastanku”. (kraj)