Vijesti

SIPA U AKCIJI ‘FAST’ UHAPSILA PET OSOBA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

SARAJEVO, 13. APRILA (ONASA) – Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva i Dervente uhapsili pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. „Krijumčarenje ljudi“ istog zakona, saopćila je SIPA.
        Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na šest lokacija u Sarajevu i Derventi, i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.
        Operativna akcija „Fast“ realizovana je u saradnji sa Policijskom nacionalnom kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizpovanog kriminaliteta MUP-a Republike Hrvatske i Policijskom upravom Zagrebačkom, te predstavlja nastavak dobre saradnje u okviru koje su realizovane operativne akcije kodnih naziva „Albatros“, „Penta“ i „Trst“ koje se usmjerene na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na području Republike Hrvatske  i Bosne i Hercegovine, a organizovane su radi krijumčarenja migranata iz Bosne i Hercegovinu u Hrvatsku i dalje prema zemljama Evropske unije. Istovremeno na području Hrvatske lišena su slobode dva pripadnika ove kriminalne grupe.
        Osumnjičena lica privedena su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.
        Navedene aktivnosti provode se po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima, MUP-om Kantona Sarajevo i MUP-om Republike Srpske (kraj).