Intervju

Posjeta vlasnika i direktora fabrike namještaja SINKRO Omara Kustrića 27.06.2014.

 

VLASNIK I DIREKTOR TVORNICE ‘SINKRO’ O. KUŠTRIĆ: INDUSTRIJA NAMJEŠTAJA IMA OZBILJNU PERSPEKTIVU U BIH

 

SARAJEVO, 27. JUNA (ONASA) – Vlasnik i direktor Tvornice namještaja Sinkro Omar Kuštrić izjavio je za Agenciju ONASA BiH ima velike prednosti kada je u pitanju proizvodnja namještaja, kao što su blizina Evropi, brza isporuka, dobar kvalitet…
“Naša zemlja ima tradiciju proizvodnje namještaja, kvalitetnu radnu snagu, dobar izvor materijala”, kazao je Kuštrić.
Istakao je da je bosanska bukva u svijetu veoma cijenjena i tražena sirovina u proizvodnji namještaja.
“Bosanska bukva živi u neobičnoj mikroklimi, zajedno sa crnogoričnim i bjelogoričnim drvećem. Ona je tvrđa i kvalitetnija nego bukva koja raste u nekim drugim predjelima. U BiH možemo proizvoditi dobar namještaj, imamo sve preduslove za to, a jedino nas stranci trebaju ‘otkriti’. Industrija namještaja ima ozbiljnu perspektivu u našoj zemlji”, naglasio je Kuštrić.
Osnovao je “Sinkro” prije 17 godina, a radi se o 100 posto domaćoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom namještaja i zapošljava više od 200 radnika iz raznih dijelova svijeta.
“Iz Srbije smo doveli šefa proizvodnje, koji je nekada radio u Fabrici namještaja Simpo Vranje. Čovjek iz Belgije radi u našem izvozu. Naš tim je multietnički. Kod nas rade ljudi sa Pala, iz Kiseljaka, Busovače…”, kazao je Kuštrić.
Dodao je i da banke prepoznaju firmu koja dobro i pozitivno posluje.
Kao i brojni drugi poslodavci, i Kuštrić je istakao problem neusklađenosti obrazovnog sistema i potreba tržišta rada, tako da će Sinkro od sljedeće školske godine omogućiti srednjoškolcima obavljanje prakse i sticanje potrebnih vještina.
“Ukoliko se djeca pokažu vrijednim i iskažu volju za radom, možemo ih trajno zaposliti”, naglasio je Kuštrić.
Istakao je i odličnu saradnju sa Javnom ustanovom (JU) ‘Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo (KS)’, preko čijih programa je Sinkro zaposlio više od 70 osoba.
Dodao je i da njegova firma konstantno angažuje stručne konsultante radi unapređenja proizvodnje. (kraj) K.S.