Intervju

Posjeta ambasadora Slovenije

 

AMBASADOR SLOVENIJE U BIH ANDREJ GRASELI POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 16. DECEMBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu u posjetu ambasadora Slovenije u BiH Andreja Graselija (Grasselli), kojeg je informirala o radu Agencije.
Tokom posjete, ambasador Graseli obišao je poslovne prostorije i razgovarao sa uposlenicima Agencije.
“Mi u velikoj mjeri, naročito što se tiče privrednih zbivanja u vašoj zemlji i šire, koristimo servis Agencije ONASA. Na tom polju imamo dobra iskustva, a sada nakon posjete Agenciji i razgovora sa generalnom direktoricom Elvirom Begović, pozitivni utisci su samo potvrđeni”, kazao je ambasador Graseli.
Govoreći o značaju nezavisnog novinarstva za budućnost BiH u smislu euroatlantskih integracija, ambasador Graseli je rekao da je funkcionalna demokratija bitan uslov za razvoj i integraciju BiH u euroatlantske strukture.
“Na polju razvoja demokratije bitna je uloga medija, a bez nezavisnih medija nema razvoja u pravom smislu riječi”, kazao je slovenski ambasador i dodao da Agencija ONASA “ima nezamjenjivu ulogu”.
Nezavisna novinska agencija ONASA osnovana je prije 15 godina, 1994. godine, u Sarajevu i danas je jedna od vodećih nezavisnih novinskih agencija u BiH i regionu.
Misija Agencije je kontinuirani doprinos u razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Agencija ONASA je stekla reputaciju pouzdanog izvora informacija na bh. medijskom tržištu i šire, te postala poštovano i prepoznatljivo ime.
Ona ima dopisništva u Banjaluci i Mostaru. Vijesti na jezicima naroda u BiH koristi većina bh. medija, institucije, javne ustanove, uspješne kompanije, banke, političke partije i NVO, dok engleski servis vijesti koriste predstavnici međunarodnih organizacija, ambasada, privrednih predstavništava i kompanija, te marketinških i novinskih agencija.
Osim toga, klijentima koji to žele, Agencija ONASA godinama pruža usluge monitoringa i press-cliping-a , a osam godina pravi i specijalizirani servis javnih ponuda i tendera objavljenih u službenim glasilima i dnevnim listovima u BiH i susjednim državama.
Agencija ONASA je od 2002. godine članica Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO).
Od 22. decembra 2006 . godine Agencija ONASA je punopravan član Asocijacije privatnih novinskih agencija (APNA) jugoistočne Evrope sa sjedištem u Skoplju.(kraj)