Intervju

Posjeta načelnika Općine Novi Grad Sarajevo

 

NAČELNIK OPĆINE NOVI GRAD D. HADŽIĆ POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 23. NOVEMBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović danas je u sjedištu Agencije u Sarajevu primila u posjetu načelnika sarajevske Općine Novi Grad Damira Hadžića kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je kazala da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Načelnik Hadžić je istaknuo da ONASA predstavlja primjer modernog načina organizovanja novinske agencije, sa respektabilnim brojem usposlenih i jasnim pravilima poslovanja.
“To ukazuje na maksimalnu ozbiljnost ukupnog sistema, odnosno na potrebu Agencije ONASA da se pridržava pravila i standarda rada novinskih agencija u kojima nema obojenosti i pristrasnosti. Riječ je o čistom novinarskom metodološkom radu, u kojem nema mogućnosti za preveliko odstupanje, za razliku od većine medija u BiH koji su iz različitih razloga privrženi nekoj strani”, naglasio je Hadžić.
Kako je kazao, nema dileme da je ONASA makismalno ozbiljna novinska agencija, te da su njeni uposlenici veoma angažirani i da rade svoj posao na najkvalitetniji način.
“Zadovoljstvo mi je vidjeti da u Agenciji ONASA vlada dobra atmosfera i da su uposlenici jako zadovoljni i motivirani da rade svoj posao”, dodao je Hadžić.
Govoreći o ulozi medija u ukupnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, načelnik Hadžić je kazao da postoje brojni mediji koji imaju ambiciju da se, osim medijskim, bave i političkim prostorom, pa čak i u smislu donošenja odluka.
“Ovi mediji često imaju etiketu nezavisnih medija, a to zapravo nisu. Posebno je u proteklu godinu i po evidentno opredjeljivanja jednog broja medija prema određenim političkim strukturama. Također, njihova vlasnička struktura upozorava na činjenicu da se mediji ne guše zbog ograničavanja slobode od političkog ili društvenog faktora, nego od ekonomskog faktora”, kazao je Hadžić.
Hadžić je istaknuo da sloboda medija ne zavisi samo od društveno-političkog ambijenta, nego i od ekonomske situacije, kao nove kategorije neoliberalizma koji je sve prisutniji u BiH i dodao da bi najbolje bilo kada bi mediji bili ekonomski neovisni, što je teško osigurati.
Tokom posjete, načelnik Hadžić obišao je sve poslovne prostorije i razgovarao s uposlenicima Agencije. (kraj)