Vijesti

KONFERENCIJA ZA MEDIJE BORJANE KRIŠTO I JENSA STOLTENBERGA: ‘BIH MOŽE POSTATI ČLANICA NATO-A’

SARAJEVO, 21. NOVEMBRA (ONASA) – Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sustala se u ponedjeljak, 20. novembra, s generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom u Sarajevu.
Nakon susreta upriličena je konferencija za medije na kojoj je prvi govorila Borjana Krišto, koja je na početku izrazila zadovoljstvo što je Stoltenberg posjete Zapadnom Balkanu započeo upravo u Bosni i Hercegovini.
“Današnji sastanak je bio produktivan i konstruktivan. Razgovarali smo o pitanjima koja su bila od zajedničkog interesa za saradnju između BiH i NATO-a, a koji su vezani za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.
Želim naglasiti da saradnja s NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i odbrambenih kapaciteta kroz mirovne misije.
Jens Stoltenberg i Borjana KrištoFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Jens Stoltenberg i Borjana Krišto
Tako unapređujemo sposobnost Oružanih snaga BiH i ovi elementi osiguravaju da možemo efikasno odgovoriti na sve izazove uključujući terorizam i organizirani kriminal. Naglasit ću i da saradnja vodi modernizaciji naših institucija i procesa. BiH može postati članica NATO-a”, naglasila je Borjana Krišto, koja se na kraju zahvalila Stoltenbergu na paketima pomoći od 58 i 53 miliona eura. Riječ je o projektima iz odbrambenog sektora.
Nakon Krišto, medijima se obratio i Jens Stoltenberg.
“Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i regionu. Saveznici snažno podržavaju suvernitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke podjele i retorike, kao i vanjskog utjecaja, posebno utjecaja Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i da oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku”, kazao je Stoltenberg.
Izrazio je važnost stabilnosti i sigurnosti u ovom regionu…
“NATO je predan godinama stabilnosti u vašoj državi. I stoga produbljujemo našu saradnju i politički dijalog. NATO štab Sarajevo pruža podršku misiju Evropske unije Althea. NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspjehu te misije i pozdravljamo jednoglasno usvajanje produžetka misije od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Mi podržavamo vaša reformska nastojanja, uključujući i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti”, podvukao je prvi čovjek NATO-a.
Pohvalio je Bosnu i Hercegovinu na uspjesima koje postigla na putu prema Europskoj uniji.
“Morate jačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe, cyber odbranu. NATO ostaje predan pružati podršku BiH na njenom euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima izabrati svoje vlastite i sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Želim pohvaliti BiH na uspjesima koje postigla na putu ka Europskoj uniji”, podvukao je Jens Stoltenberg.
Ovo je druga posjeta Jensa Stoltenberga Bosni i Hercegovini, nakon što je 2017. godine boravio u našoj državi.
Konferenciji za medije je prethodio sastanak Stoltenberga sa delegacijom Vijeća ministara BiH, koju su, osim Krišto, činili i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, njegov zamjenik Josip Brkić i ministar odbrane Zukan Helez.
Podsjetimo, Stoltenberg treba da se tokom dana sastane i s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom i da posjeti sjedište NATO štaba u Sarajevu.
Generalni sekretar NATO-a se po dolasku u Bosnu i Hercegovinu u nedjelju navečer, 19. novembra, susreo s članovima Predsjedništva BiH tokom radne večere.
Nakon Bosne i Hercegovine, generalni sekratar NATO-a će otputovati u posjetu Kosovu, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.
Generalni sekretar NATO-a će nakon BiH danas (ponedjeljak) otputovati na Kosovo, gdje će razgovarati sa predsjednicom Vjosom Osmani-Sandriju i premijerom Albinom Kurtijem.
On također posećuje NATO kamp KFOR-a Nothing Hill, gdje će se sastati sa komandantom KFOR-a general-majorom Ulutašom i obratiti se trupama. On će se sastati i sa direktorom NATO savjetodavnog i tima za vezu, brigadnim generalom Hammersteinom.
U utorak, 21. novembra, Jens Stoltengerg će boraviti u Beogradu. Imat će sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Stoltenberg će također sarađivati ​​sa naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u kontekstu NATO projekata Nauka za mir i sigurnost.