Vijesti

KONAKOVIĆ NAKON SASTANKA LIDERA KOALICIJE: KONCEPT KOJI ZASTUPAJU IZ RS NE VODI NAS NIGDJE
SARAJEVO, 26. OKTOBRA (ONASA) – Banjaluka je divna, ali sjedište drugostepenog suda BiH treba da bude u Istočnom Sarajevu, rekao je predsjednik NIP-a Elemedin Konaković nakon sastanka lidera koalicije na nivou Bosne i Hercegovine na kojem se razgovaralo o setu reformskih zakona i na kojem dogovor nije postignut.
Kao što se i očekivalo najveću polemiku partnera izazvao je Zakon o sudovima BiH.
“Mislim da će i danas zastupnici pokušati sa ministrom Bunozom definisati pitanje nadležnosti tog suda koje je za nas krucijalno. Za piitanje sjedišta u Banjaluci mi smatramo da nije praktično, nije pragmatično. Naravno da to pitanje nema nikakve veze prema gradu, jednom prelijepom gradu koga volim i koji je neupitno za nas važan”, rekao je Konaković.
Pojasnio je da nema smisla da se ljudi prevoze, da odlaze, iz Sarajeva u Banjaluka.
“Mi predlažemo Istočno Sarajevo i to je dio Republike Srpske, bh. entiteta. Nema tu priče ne daju Bošnjaci Srbima, tamo je zatvor, tamo je SIPA”, podvukao je Konaković.
Krucijalno će biti, kaže Konaković, da li se mogu partneri fokusirati oko onoga oko čega se slažu.
“Mislim da će EU za razliku od Dodika biti konkretnija i da bi veliki paket podrške bio značajan za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Razgovarao sam u Sloveniji sa predstavnicima Srbije, koji kažu da bi taj paket podrške podigao BDP Srbije za 1,5%, zamislite kakav bi to impakt imao na nas”, pitao je Konaković.
Konaković je dodao da je važno usvojiti još preostalih nekoliko zakona, tako da ni “najtvrđi” u EU ne bi mogli reći nešto protiv.
“Ako treba da prioritiziramo, najvažnija stvar za nas je učešće u ogromnom paketu podršku, naglašavam onaj dio koji se odnosi o pristupu jedinstvenom tržištu EU. On otvara priliku za domaće kompanije, a pogotovo za investitore”, kazao je Konaković.