Vijesti

JEVRJESKA OPĆINA U BIH: OTKAZAN KONCERT POVODOM 85 GODIŠNJICE KRISTALNE NOĆI
SARAJEVO, 26. OKTOBRA (ONASA) – Obzirom da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine uputila depešu svim sigurnosnim službama u Bosni i Hercegovini, da u svrhu zaštite građana kao i očuvanja kulturoloških i vjerskih objekata pojačaju prisustvo policijskih službenika na lokalitetima gdje su smješteni objekti od značaja za jevrejsku i palestinsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i povećan nivo antisemitizma te izostanak reakcije na antisemitizam od nadležnih tijela odlučili smo otkazati događaj zbog bojazni da se ovaj ne zloupotrijebi za dnevno političke događaje, saopćio je predsjednik Jevrjeske općine u BiH Jakob Finci.
Važno je napomenuti da događaj nije javno najavljen, te ni jedan medij u Bosni i Hercegovini nije dobio obavještenje o zakazivanju niti o otkazivanju događaja.
“Stoga smatramo da su naslovi koji su se pojavili u nekim medijima vrlo tendeciozni i neodgovorni. Posebno napominjemo da su rukovodioci jevrejskih organizacija više puta javno istakli, kako se sarajevski odnosno, bosanskohercegovački Jevreji osjećaju sigurno na svojim ognjištima, međutim odluke koje donosimo su u skladu sa zakonskim regulativama i okolnostima u kojem se društvo nalazi, smatra Finci.
Iz  Jevrjeske općine u BiH zahvaljuju svima na razumijevanju ove situacije, te se nadaju da će uskoro moći ponovo okupiti kako bi zajedno promovirali različitost, razumijevanje i suživot u našoj predivnoj zemlji.