Vijesti

BH. DIJASPORA SE OPRAŠTA OD VELIKOG PATRIOTE: PREMINUO BANJALUČANIN MUJKO EROVIĆ




SARAJEVO, 3. JUNA (ONASA) – Bosanskohercegovačka dijaspora u Sjevernoj Americi ispratila je ovih dana na bolji svijet patriotu i humanistu Mujku Erovića, magistra pravnih nauka, jednog od osnivača i predsjedavajućeg prve Skupštine Kongresa Bošnjaka i autora Statuta ove organizacije, te dugogodišnjeg urednika i voditelja Radija Glas Bošnjaka i vlasnika časopisa Ujedinjena Bosna u Chicagu.
Ovaj Banjolučanin plemenitog kova dao je veliki doprinos djelovanju Agencije Odgovor na genocid i prikupljanju novčanih sredstava za tužbu naše države protiv bivše SFRJ. Ostavio je neizbrisiv trag u dokumentovanju tragedije Bosne i Hercegovine u razdoblju 1992-1995. godina. Posebno se istakao kao pisac i izdavač djela “Zašto je uništena 1.001 džamija u Bosni”, kao i u organizaciji 15 godišnjih čikaških susreta i 10 do sada održanih kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.
Uz ostalo, Mujko Erović bio je uključen u rad čikaških listova Zambak i Tribina Bošnjaka. Bio je učesnik više značajnih kulturnih i humanitarnih akcija, te sarađivao sa bosanskohercegovačkim konzulatom u tom američkom velegradu. Banjolučani ga pamte i kao uspješnog generalnog direktora Zavoda za distrofičare, koji se starao o osposobljavanju i zapošljavanju invalida. U Chicagu je, uz ostalo, godinama radio kao profesor u školi za djecu sa posebnim potrebama.
Srcem i dušom živio je za Bosnu i Hercegovinu i njene žitelje diljem svijeta.
Preselio je na ahiret u 67. godini. Njegovim odlaskom sa životne scene izgubile su i naša domovina, kao i bosanskohercegovačka zajednica u tom dijelu svijeta. Ukopan je na groblju Bohemian National Cemetery u Chicagu.