Vijesti

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 28 GODINA NA PODRUČJU SLUNJSKIH BRDA POGINUO IRFAN LJUBIJANKIĆ I NJEGOVI SARADNICI





BIHAĆ, 28. MAJA (ONASA) – Na današnji dan 1995. godine poginuo je Irfan Ljubijankić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine.
Poginuo je u ranim jutarnjim satima 28. maja 1995. godine, u posljednjim mjesecima rata u Hrvatskoj i BiH, na području Slunjskih brda, kod sela Kremen, koje se nalazi na cesti između Slunja i Cetingrada u Hrvatskoj.
Helikopter kojim je putovao s improviziranog vojnog aerodroma Ćoralići kod Cazina prema Zagrebu srušili su raketom pripadnici tzv. Srpske vojske Krajine (SVK). Pored dr. Ljubijankića, u letjelici su bili Izet Mehmedagić, zamjenik ministra pravde Republike BiH, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi Republike BiH u Zagrebu, major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a Republike BiH i lični pratitelj ministra Ljubijankića, pilot N. Dudajev i dvojica članova posade Mirsad Dupanović i Mihail Maksumenko Grigorijevič.
Dan ranije, ministar Ljubijankić i njegovi saradnici prisustvovali su Konstituirajućoj sjednici Unsko-sanskog kantona, prvog federalnog kantona u BiH.
Ljubijankić rođen je 26. novembra 1952. godine u Bihaću. Medicinski fakultet završio je na Beogradskom univerzitetu 1977.
Jedno vrijeme (16 mjeseci) radio je u Libiji kao ljekar opće prakse.
Od 1980. do 1984. specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju.
U isto vrijeme je završio postdiplomski studij iz ORL i MFK u Zagrebu, poslije čega je ponovo godinu dana proveo u Libiji.
Ljubijankić je 1990. godine bio jedan od osnivača Stranka demokratske akcije, a 27. marta 1994. izabran je za predsjednika Glavnog odbora SDA. (kraj)