Vijesti

VSTS BIH IMENOVAO NOSIOCE PRAVOSUDNIH FUNKCIJASARAJEVO, 23. MARTA (ONASA) – Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 22. i 23. marta 2023. godine u Sarajevu, donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.
Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su, Dantes Samardžić, na poziciju sudije Opštinskog suda u Bihaću, Кanita Кukić, na poziciju sudije Opštinskog suda u Sarajevu, Anja Laštro, na poziciju sudije Opštinskog suda u Sarajevu, Lejla Hadžimahmutović, na poziciju sudije Opštinskog suda u Zenici;
Edna Mujkanović, na poziciju sudije Opštinskog suda u Zenici i Admir Saletović, na poziciju sudije Opštinskog suda u Zenici.
Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Dijana Stevanović, na poziciju sudije Osnovnog suda u Bijeljini; Nebojša Vrhovac, na poziciju sudije Osnovnog suda u Prnjavoru; Bojan Dobrnjac, na poziciju sudije Osnovnog suda u Кotor Varoši i Darko Mijatović, na poziciju sudije Osnovnog suda u Vlasenici.
Na nivou Brčko distrika Bosne i Hercegovine, imenovana je Dijana Azapagić, na poziciju tužioca Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.
Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.
Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 10. aprila 2023. godine.