Vijesti

AMBASADA REPUBLIKE FRANCUSKE URUČILA VRIJEDNU DONACIJU FEDERALNOJ UPRAVI POLICIJE



SARAJEVO, 8. FEBRUARA (ONASA) – U prostorijama Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja, izvršena je primopredaja donacije uređaja za hvatanje zrna „Shooting tunel“ u okviru programa „EVOFINDER“.
Navedena donacija je dio podrške Federalnoj upravi policije u okviru procesa provedbe plana za trajno rješenje za borbu protiv nezakonitog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine vatrenim i malokalibarskim oružjem i municijom na Zapadnom Balkanu do 2024.
Donacija je uručena Načelniku Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja g-dinu Mladenu Milosavljeviću od strane ambasadorice Francuske u Bosni i Hercegovini Nj.E. g-đe Christine Toudic u čijoj pratnji su bili potpukovnik Pascal Seurre savjetnik za SALW s kancelarijom u Beogradu, te Ataše za unutrašnju sigurnost pri Ambasadi Francuske u Bosni i Hercegovini, pukovnik nacionalne žandarmerije Philippe Gangloff.
U toku razgovora kojem je pored Načelnika Centra prisustvovao i šef Odsjeka za balistička i mehanoskopska vještačenja Bruno Franjić, delegaciji je predstavljen rad Centra, koji je ujedno i prva forenzička institucija u Bosni i Hercegovini, kao punopravni član ENFI-a, akreditiran od strane državnog Instituta za akreditiranje (BATA) u Bosni i Hercegovini.
Nakon izvršene primopredaje donacije, Ambasadorica je zajedno s ostatkom delegacije, pored laboratorija Odsjeka za balistička i mehanoskopska vještačenja obišla, i sve ostale Odsjeke u okviru Centra, gdje se upoznala s radom, problematikom i drugim izazovima svih laboratorija u Centru, kojom prilikom je izrazila spremnost u vidu podrške i druge pomoći u okviru svojih mogućnosti.