Vijesti

ŠEST AMERIČKIH SENATORA PREDLOŽILO DONOŠENJE ZAKONA KOJIM BI SE OSIGURALO DA NATO RASPOREDI VOJNU MISIJU U BIH UKOLIKO RUSIJA BUDE BLOKIRALA NASTAVAK MANDATA EUFOR

WASHINGTON, 5. AUGUSTA (ONASA) – Grupa američkih senatora je predložila donošenje zakona kojim bi se osiguralo da NATO rasporedi vojnu misiju u BiH ukoliko Rusija bude blokirala nastavak mandata EUFOR-a u novembru ove godine, javlja Voice of America (VOA).
Senatori traže da SAD iskoristi svoj utjecaj u NATO-u da ohrabri planiranje i podršku međunarodnih vojnih snaga za održavanje sigurnog i okruženja u Bosni i Hercegovine, posebno ako Rusija blokira nastavak misije EUFOR-a na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a te da se ojača štab NATO-a u Sarajevu.
U kontekstu situacije na Zapadnom Balkanu, senatori između ostalog navode i traže za Bosnu i Hercegovinu:
“Održavanje punog mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kao dio nacionalne sigurnosti što je u interesu Sjedinjenih Američkih Država. Ohrabruje se NATO i EU da obnove mandate zbog sigurnosne situacije u BiH i da se proaktivno uključe u osiguranje sigurnog okruženja, posebno u sektoru odbrane”, istakli su.
Šest senatora koji stoje iza ove inicijative traže i set antikoruptivnih mehanizama kao i alate za sprečavanje širenja rusko-kineskog utjecaja na Balkanu.
“Šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Evrope koja je ključna za evropski mir, stabilnost i prosperitet”, naveli su.
Ističe se i puna podrška Bosni i Hercegovini na putu ka dobijanju kandidatskog statusa za članstvo EU i neophodnim reformama koje trebaju sprovesti vlasti.
Također se kaže da je nastavak mira, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu direktno vezan za prilike za demokratski i ekonomski napredak stanovnika ovih šest zemalja.