Vijesti

POREZNA UPRAVA FBIH: U 45 KONTROLA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO ZATEČENO 17 RADNIKA NA CRNOSARAJEVO, 13. MAJA (ONASA) – Na području Kantona Sarajevo inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo su 12. maja 2022. godine izvršili 45 inspekcijskih brzih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, ugostiteljstva, i ostale uslužne djelatnosti, saopćila je Porezna uprava FBiH.
Kontrole su izvršene s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.
U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 17 neprijavljenih radnika, sedam obveznika koji nisu evidentirali promet, 4 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 3 objekta koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.
Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, doneseno je 8 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je 5 objekata zapečaćeno i izdato je 19 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 52.600 KM.
Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes