Vijesti

MVP BIH: OBILJEŽENO 20 GODINA ČLANSTVA BOSNE I HERCEGOVINE U VIJEĆU EVROPESARAJEVO, 13. MAJA (ONASA) – Stalno predstavništvo Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope u Strazburu obilježilo je 12. maja 2022. godine 20 godina članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
Tim povodom organiziran je Okrugli stol na temu suradnje Bosne i Hercegovine i Vijeća Europe tokom dva desetljeća.
Okrugli stol je otvorio stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe ambasador Ivan Orlić, a sudjelovali su zamjenik glavnog tajnika Vijeća Evrope Bjorn Berge, generalni tajnik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, tajnik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Andreas Kiefer, direktor Odjeljenja za programe u Vijeću Europe Verena Taylor, prvi veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe Igor Gaon i veleposlanik Europske unije pri Vijeću Europe Meglena Kuneva.
Tom prigodom su analizirani izazovi koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom u provedbi preporuka Vijeća Europe u oblasti ljudskih prava, demokratskih standarda i vladavine zakona.
U sklopu obilježavanja 20. godišnjice članstva BiH u Vijeću Europe na travnjaku ispred ulaza u zgradu Vijeća Europe drvo prijateljstva zasadili su glavni tajnik Vijeća Europe Marija Pejčinović-Burić i ambasador Ivan Orlić.
Na prigodnoj svečanosti nastupila je Violeta Smajlović-Huart, poznata bh violinistica koja živi i radi u Parizu.

Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes