Vijesti

NOVI IZVJESTILAC BUNDESTAGA ZA ZAPADNI BALKAN ADIS AHMETOVIĆ: ŽELIM AKTIVNO RADITI I NA STABILNOSTI I OČUVANJU MIRA U REGIONU


BERLIN, 14. JANUARA (ONASA) – Važna uloga izvjestioca za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga pripala je mladom političaru SPD Adisu Ahmetoviću, javlja DW.
Glavni cilj mu je, kaže, da svoju funkciju iskoristi za stabilizaciju regiona.
„Na činjenicu da moja porodica dolazi iz Bosne i Hercegovine uvijek sam gledao kao na prednost i kao na neku vrstu obogaćenja“, rekao je u nedavnom razgovoru za DW novoizabrani poslanik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Adis Ahmetović.
On je funkciju izvjestioca Bundestaga za Zapadni Balkan preuzeo od još jednog socijaldemokratskog političara, poslanika hrvatskog porijekla Josipa Juratovića.
Ta dva socijaldemokratska poslanika, od samog ulaska Adisa Ahmetovića u Bundestag, blisko sarađuju kada su u pitanju teme vezane za Zapadni Balkan.
Sredinom novembra Ahmetović i Juratović, nekoliko nedjelja nakon što je Ahmetović direktnim mandatom u izbornoj jedinici Hanover-Stat I izabran u Bundestag, susreli su se u Štutgartu s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem.
Već tada je Ahmetović počeo kritički da se izjašnjava o destabilizujućoj ulozi predstavnika Republike Srpske.
„Očigledno se sa srpske strane potkopava mirovni sporazum iz Dejtona i to tako što srpski predstavnik u Predsjedništvu Milorad Dodik dovodi u pitanje državne strukture“, rekao je tada Ahmetović.
On je izrazio mišljenje da bi takvi postupci trebalo da se zaustave „kroz međunarodne sankcije i pojačanje međunarodnog vojnog prisustva“ u BiH.
Početkom decembra Ahmetović je s tadašnjim državnim sekretarom za evropska pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova, a sada predsjednikom Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga i socijaldemokratskim kolegom Mihaelom Rotom, otputovao u Bosnu i Hercegovinu.
Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije 6. januara, nakon što su SAD uvele sankcije protiv Milorada Dodika i dela njegovih saradnika, Ahmetović, sada već član Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, izrazio je želju da slične korake preduzme i Njemačka.
„Sankcije SAD predstavljaju nužan i ispravan korak kojem bi trebalo da se pridruži i Nemačka. Mi moramo odlučno da djelujemo protiv onih koji sprovode korupciju i destabilizaciju, i unose razdor u region, kao i protiv onih koji to omogućavaju i podržavaju“, poručio je Ahmetović.
Slično već godinama traži i Josip Juratović, koji se zalaže za to da Njemačka prestane da sarađuje s autokratskim i destabilizujućim snagama u regionu, jer to, kaže, donosi samo prividni i trenutni mir, ali ne i dugoročnu stabilnost. Možda će sada kada je SPD najjača politička grupa u Bundestagu doći do nekih pomaka u odnosu prema zemljama Zapadnog Balkana? SPD, ali i njeni koalicioni partneri, Zeleni i Liberali (FDP) – za šta postoje mnoge naznake – očigledno su manje spremni da gledaju kroz prste nekim ustaljenim veličinama na Balkanu.
Još jedan socijaldemokratski član aktuelnog Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, Nils Šmid, rekao je za DW pre nekoliko mjeseci da će Zapadni Balkan i dalje biti visoko na listi njemačkih spoljnopolitičkih prioriteta.
Biće dakle mnogo posla za novog izvjestioca za taj region, a njegovi izvještaji će u predstojećem periodu poslužiti kao oslonac njemačkim poslanicima prilikom donošenja odluka vezanih za Zapadni Balkan.
Iako je Ahmetović u razgovoru za DW rekao da ne želi da se isključivo koncentriše na spoljnopolitička pitanja vezana za region Zapadnog Balkana, i da kao socijaldemokratski političar želi da se bavi i temama kao što je to jednak pristup obrazovanju za djecu iz svih socijalnih slojeva, ipak se njegov parlamentarni put kreće u smjeru spoljne politike. Pritom zemlja njegovih roditelja u dosadašnjim poslaničkim aktivnostima igra važnu ulogu.
„Apelovao bih na Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i Njemačku da učini sve da se Bosna i Hercegovina stabilizuje. Ja to ne govorim zato što vučem poreklo iz te zemlje, već sam zaista zabrinut da bi problemi u BiH mogli da izazovu domino-efekat i u čitavom regionu. Ako potone brod Bosna i Hercegovina, počeće da tonu i ostali brodovi u regionu“, rekao je za DW Ahmetović.
On je apelovao i na političare u regionu da shvate da imaju odgovornost kao demokratski izabrane snage i da doprinesu konstruktivnim rješenjima.
I u svom saopštenju nakon imenovanja za izvjestioca za Zapadni Balkan, Ahmetović je potvrdio u kom smjeru će ići njegov angažman.
„Očuvanje mira u Evropi se u budućnosti neće odlučivati samo na rusko-ukrajinskoj granici, već u velikoj mjeri i na Zapadnom Balkanu, i to prije svega u Bosni i Hercegovini. I zato ću aktivno raditi i na stabilnosti i očuvanju mira u tom regionu“, poručio je Ahmetović ne dotičući se tom prilikom nekih drugih problema na Balkanu.
Kao izvjestilac za zapadni Balkan (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Severnu Makedoniju i Srbiju) Ahmetović će pripremati savjetovanja i mjere, a svojoj socijaldemokratskoj poslaničkoj grupi (najvećoj u Bundestagu) će predlagati zaključke u sklopu Spoljnopolitičkog odbora, a biće na kraju i odgovoran za izvještavanje parlamenta o situaciji na Zapadnom Balkanu.

 

Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes