Vijesti

BEOGRAD: VUČIĆ ZATRAŽIO OD DODIKA I SVIH POLITIČKIH SNAGA U ENTITETU RS DA SE VRATE U INSTITUCIJE BIH


BEOGRAD, 14. JANUARA (ONASA) – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenili su na današnjem sastanku da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijelu regiju.
Vučić je ovom prilikom tražio od Dodika i svih političkih snaga u entitetu Republika Srpska da učestvuju u radu institucija BiH i na taj način najbolje štite interese srpskog naroda u Republici Srpskoj.
”Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtjev da se s bilo čim usuglase, ili za bilo što glasaju, naprotiv, moja molba je da stol gdje trebaju sijediti predstavnici RS-a ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.
Dodik je kazao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim središtima moći, javlja Tanjug.
Po njegovim riječima, srpskom narodu gotovo je nemoguće izboriti se za pravdu i dosljednu provedbu Daytonskog sporazuma zbog jednostranog i pristranog pristupa, prije svega SAD-a.
Predsjednik Vučić smatra da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih dužnosnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu donijeti katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijeloj regiji.
”Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje”, dodao je predsjednik Vučić.
Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku RS-u te da će o tome ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.
Vučić i Dodik najavili su i o održavanju velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvaju vlada, koji je zakazan za 27. januara, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju suradnje između Srbije i Republike Srpske.

Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes