Vijesti

U KS 84 NOVOZARAŽENA KORONAVIRUSOM, PET OSOBA PREMINULO

SARAJEVO, 28. NOVEMBRA (ONASA) – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 84 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon što su laboratorijski testirana 623 uzorka, saopćila je Press služba KS.
U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavila se 91 osoba.
Pet pacijenata je, nažalost, preminulo od posljedica ove bolesti.
Trenutno je na bolničkom liječenju 114 pacijenata, od kojih je 105 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.
Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 16,67 posto.
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 58 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 56.
Na respiratoru su tri osobe, a devet pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Kiseoničku potporu koristi 11 pacijenata.
Kanton Sarajevo danas bilježi 1.543 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.304 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 67.181 osoba zaražena koronavirusom, dok su 64.062 izliječene.
“U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 111, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 185”, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.
U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 305 pacijenata, od kojih su četiri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 662 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.
Covid-pozivni centar zabilježio je 485 poziva, a obavljena su i 202 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.
U toku proteklog dana u Kantonu Sarajevo je aplicirano ukupno 258 doza vakcina.
Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere. (kraj)