Vijesti

SLOVENIJA NASTOJI DA SE NA SAMITU S LIDERIMA ZAPADNOG BALKANA 6. OKTOBRA NA BRDU KOD KRANJA POTVRDI NEDVOSMISLENA PODRŠKA EVROPSKOJ PRESPEKTIVI ZA ZEMLJE REGIONA

BRISEL, 6. SEPTEMBRA (ONASA-FoNet) – Slovenačko predsjedavanje Evropskom unijom nastoji da se na samitu s liderima Zapadnog Balkana 6. oktobra na Brdu kod Kranja potvrdi nedvosmilsena podrška evropskoj prespektivi za zemlje regiona, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).
        U nacrtu zajedničke deklaracije, u koji je RSE imao uvid, lideri EU pozdravlju posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskoj perspektivi, “što je u zajedničkom strateškom interesu i ostaje zajednički strateški izbor”.
        Prema načelnom planu, na samitu bi trebalo lično da učestvuju svi učesnici.
        U zajedničkoj deklaraciji koju će usvojiti lideri EU i regiona podvlači se da Brisel pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana primarnosti demokratije, osnovnih vrijednosti i vladavine prava, kao i da održi napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, podršci dobrom upravljanju, ljudskim pravima, ravnopravnosti polova i prava pripadnika manjina.
        EU traži od lidera regiona otvoreniju komunikaciju s građanima o važnosti evropskih institucija i o tome da je EU nedvosmisleno najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator.
        U nacrtu dokumenta podsetiće se i da je veoma važna posvećenost dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.
        “Neophondi su dalji i odlučni napori za podsticanje pomirenja i regionalne stabilnosti, kao i za pronalaženje i sprovođenje konačnih, inkluzivnih i obavezujućih rješenja za bilateralne sporove i pitanja koja su ukorjenjena u nasljeđu prošlosti, a u skladu s međunarodnim pravom i utvrđenim principima , uključujući Sporazum o pitanjima sukcesije” (bivše SFRJ), stoji u nacrtu završne deklaracije.
        Potvrdiće se i puna podrška naporima Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, i naglasiti da lideri EU očekuju “konkretan napredak dvije strana u potpunoj normalizaciji odnosa, što je ključno za stabilnost i razvoj cijelog regiona”.
        Takođe će se u zajedničkoj deklaraciji spomenuti neophodnst održivih rezultata iz Sporazuma koje je Sjeverna Makeodnija postigla sa Grčkom (Prespanski sporazum), kao i s Bugarskom a koji se odnosi na Sporazum o dobrosusjedskim odnosima.
        Na Brdu kod Kranja će EU potvrditi spremost da dodatno poboljša pristup vakcinama, dijagnostici i terapiji i da osigura bolju predvidljivost i otpornost na buduće epidemiološke krize.
        “EU će podržati planove vakcinacije svih partnera (u regionu) kako bi pomogla u postizanju sličnih stopa vakcinacije kao u EU do kraja 2021. godine”, navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije koja će biti usvojena na samitu EU-Zapadni Balkan 6. oktobra na Brdu kod Kranja. (Kraj)

Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes