Vijesti

SARAJEVO: DŽAFEROVIĆ POZVAO SCHMIDTA DA ODBLOKIRA RAD PREDSJEDNIŠTVA BIH I SMIJENI DODIKA

SARAJEVO, 31. AUGUSTA (ONASA) – Visoki predstavnik u BiH treba da reaguje kako bi se odblokirao rad Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pa čak i da pokrene pitanje smjene, rekao je član Predsjedništva Šefik Džaferović novinarima, osvrčući se na završenu sjednicu Predsjedništva.
Džaferović je pojasnio da je član Predsjedništva Milorad Dodik glasao protiv svih tačaka, te da su na dnevnom redu bile uglavnom tačke vezane za spoljnu politiku i bezbjednost.
“Nismo usvojili niti jednu odluku. Većina tačaka dnevnog reda su se odnosile na spoljnu politiku, tu je gospodin Dodik glasao protiv, one idu u drugi krug glasanja. Za tačke koje se tiču bezbjednosti potreban je konsenzus”, rekao je Džaferović i poručio da se radi o blokadi, te očekuje reakciju međunarodne zajednice.
“Radi se o očiglednoj blokadi Predsjedništva. Nismo mogli imenovati ambasadore, dati agremane ambasadorima drugih zemalja. Radi se, osim blokade i o svojevrsnoj zloupotrebi”, rekao je Džaferović dodavši da niko ovdje nije biran da ne glasa protiv upotrebe helikoptera kada gori šuma, dodajući da zadatak Predsjedništva nije da blokira davanje agremana ambasadorima drugih zemalja ili imenovanje ambasadora.
“Ovo je blokada države BiH, tako da ja očekujem da međunarodna zajednica poduzme aktivnosti, visoki predstavnik, kako bi se ovo riješilo. Očekujem od visokog predstavnika da pomogne BiH da profunkcionira, uključujući i smjenu”, zaključio je Džaferović.(kraj)

Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes