Vijesti

U KANTONU SARAJEVO 23 NOVOZARAŽENA KORONAVIRUSOM, 24 OPORAVLJENA, BEZ SMRTNIH SLUČAJEVA

SARAJEVO, 15. AUGUSTA (ONASA) – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđena su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskih testiranja 499 uzoraka.
U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavile su se 24 osobe. Nije bilo smrtnih slučajeva.
Trenutno su na bolničkom liječenju 33 pacijenta, od kojih njih 24 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 19 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 14.
Jedan pacijent je na respiratoru, dok tri koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.
Kanton Sarajevo danas bilježi 160 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 934 osobe.
Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.267 osoba zaraženih koronavirusom i 51.815 izliječenih.
Prema jutrošnjem izvještaju Zavoda, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 23, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 42.
U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 81 pacijent, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 264 PCR brisa.
Covid-pozivni centar zabilježio je 56 poziva, a obavljena su i 32 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.
U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.269 doza vakcina.
I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.
Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.
“S obzirom na pojavu delta soja i njegove viske zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova,
apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i ovakvih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe“, ponavljaju ključne poruke iz Zavoda za javno zdravstvo KS. (kraj)