Vijesti

MINISTRICA TURKOVIĆ: POLITIKA KOČI ODLUKU O UČEŠĆU BIH NA SAJMU EXPO

SARAJEVO, 13. AUGUSTA (ONASA) – Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković upozorila je danas da su preostale samo dvije sedmice do isteka roka koji je organizator “EXPO 2020″ ponudio BiH kako bi osigurao maksimalno povoljne uvjete za učešće BiH na toj velikoj manifestaciji.
Naime, najveći svjetski sajam i prezentacija poduzetništva”EXPO Dubai 2020” u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održat će se od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine, ali još uvijek nije poznato da li će se bh. privrednici moći predstaviti na tom sajmu.
Organizator EXPO-a 2020 ponudio je da snosi sve troškove pripreme i izrade programa šestomjesečnog predstavljanja bosanskohercegovačkih privrednika na tom prestižnom sajmu.
Međutim, Bosna i Hercegovina još uvijek nije osigurala preostala finansijska sredstva.
– Kao i sve u našoj državi, i ovu odluku koči politika, tačnije političari koji ne žele raditi svoj posao, pa je zbog toga BiH u situaciji da ni dvije sedmice do isteka roka koji je organizator dao BiH da se izjasni o učešću, odgovora nema – upozorila je Turković.
Podsjetila je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nadležno za to pitanje, kao i da je Vijeće ministara BiH još 2019. godine prihvatilo učešće zbog čega je neophodno poduzeti hitne mjere i korake kako bi BiH, ne samo iskoristila šansu, nego i ispunila preuzetu obavezu da participira u tom događaju.
Kaže i da je nekoliko puta na sjednicama Vijeća ministara BiH proteklih mjeseci predlagala rješenja i opcije kako bi se prevazišla različita mišljenja ministarstava vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te ministarstva finansija u vezi s prijedlogom troškovnika.
– Jedni su predlagali nerealne rashode, dok je drugima očito bio problem bilo kakva investicija. I dalje smatram da postoje načini da se, u saradnji s realnim sektorom i domaćinom, realizira učešće i spriječi bruka države na međunarodnoj sceni – podvukla je Turković.
Izrazila je bojazan da se radi o još jednom pokušaju da se nečinjenjem i blokadama pokuša naštetiti državi BiH, a ako je već tako onda javnost i građani moraju znati ko je odgovoran.
Ranije je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kazao da bi ovo pitanje trebalo biti riješeno krajem jula na sjednici Vijeća ministara BiH, ali ta sjednica nije održana jer dužnosnici iz bh. entiteta Republika Srpska bojkotiraju rad državnih institucija. (kraj)