Vijesti

OSCE BIH: VELIČANJE RATNIH ZLOČINACA I NEGIRANJE PREDSTAVLJAJU PREPREKU POMIRENJU

SARAJEVO, 29. JULA (ONASA) – Veličanje ratnih zločinaca i negiranje na svim stranama predstavljaju prepreku pomirenju, politički je neodgovorno i opasno je po sigurnost ljudi jer može dovesti do zločina iz mržnje. U bosanskohercegovačkom kontekstu, oni koji najviše pate su građani, naročito žrtve i preživjeli, saopćili su iz OSCE BiH o Odluci Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.
“Negiranje podriva napore usmjerene ka suočavanju sa nasljeđem ratnih zločina te negativno utiče na proces ponovne izgradnje društvenog povjerenja. U konačnici, ono podriva samo tkivo demokratskog društva. Novi amandmani omogućavaju da oni koji praktikuju takvo destabilizirajuće ponašanje budu pozvani na odgovornost“, navode iz OSCE.
Ističu da je pomirenje koji zahtijeva niz koraka kako bi se postigle društvene promjene.
“Potrebne su mjere i pozitivne akcije svih političkih snaga za izgradnju povjerenja unutar i među zajednicama, kako bi mogle zajedno raditi na izgradnji svjetlije budućnosti. Nadamo se da će se ovi amandmani iskoristiti kao prilika za izgradnju boljih odnosa i povjerenja među političkim i društvenim akterima. Također očekujemo da će lideri i institucije u BiH raditi u najboljem interesu svih građana BiH i poduzeti konkretne korake u stvaranju okruženja koje doprinosi povjerenju i pomirenju”, naveli su iz OSCE BiH. (kraj)