Intervju

INTERVJU: ĐENAN SALČIN, V.D. DIREKTOR JP “AUTOCESTE FBiH”

 

INTERVJU: ĐENAN SALČIN, V.D. DIREKTOR JP “AUTOCESTE FBiH”

 

Razgovarala: Ines Sandžaktarević

SARAJEVO, 4. AVGUSTA (ONASA) – Vršilac dužnosti direktora “Autoceste FBiH” Đenan Salčin za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o budućim projektima ove kompanije, izgradnji koridora 5C, izgradnji dionice 9 autoceste na Koridoru Vc Mostar – jug, Mostar – sjever, kao i izgradnji tunela Prenj.

ONASA: Koje projekte Autocesta FBiH možemo očekivati u narednom periodu?

KAJMAKOVIĆ: JP “Autoceste FBiH” je u fazi okončanja procedure dodjele ugovora za dva LOT-a na dionici Počitelj – Međugorje. Ukupna dužina dionice je 11,07 kilometara i na ovoj dionici se nalazi najduži most na Koridoru Vc, most Počitelj. Dužina mosta je jedan kilometar. Ukupna procjenjena vrijednost izgradnje je 100 miliona eura, a sredstva su obezbjeđena od Europske investicijske banke (EIB). Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići je neophodna kako bi se saobraćaj sa magistralne ceste M-17 preusmjerio na autocestu prema Bijači. Na taj način bi se osigurala puna funkcionalnost izgrađene poddionice Bijača – Zvirovići i povećala njena isplativost.
Potpisivanje ugovora i početak radova će biti do kraja ovog ljeta. Početkom naredne godine imaćemo aktivna još dva gradilišta, odnosno krenuće radovi na izgradnji dionica Počitelj – Buna (7,2 kilometara) i Donja Gračanica – tunel Zenica (3,9 kilometara). JP Autoceste FBiH je 14. jula 2016. godine uputilo javni poziv za pretkvalifikaciju za postupke nabavke za izgradnju dviju dionica Počitelj – Buna dužine i Donja Gračanica – tunel Zenica. Nastavak radova koji obuhvataju završne radove postavljanja asfalta, horizontalne i vertikalne signalizacije planiran na dionici Svilaj – Odžak je početak 2017. godine, što bi se uskladilo sa završetkom mosta na rijeci Savi, uz očekivano puštanje u promet krajem 2017. godine.

ONASA: Do koje faze je stigla izgradnja Koridora Vc i iz kojeg razloga je došlo do određenih zastoja u ovoj izgradnji, te kolika su dosadašnja zaduženja koja su bila potrebna za izgradnju?

KAJMAKOVIĆ: Autoceste FBiH u prometu imaju 92 kilometra. Aktivna su dva gradilišta u zeničkoj regiji, a to su Drivuša – Klopče i Klopče Donja Gračanica. Za novi investicioni ciklus vrijedan 892 miliona eura JP Autoceste FBiH je pokrenulo niz aktivnosti za kreditno zaduženje kod međunarodnih finansijskih institucija ili je zatvorilo finansijsku konstrukciju. Za izgradnju dionice Počitelj – Međugorje uključujući most Počitelj osigurano je 100 miliona eura kod EIB-a. Za završetak dionice Svilaj – Odžak smo osigurali grant u iznosu od 17,4 miliona eura i privodimo kraju završne aktivnosti za 40 miliona eura kod EBRD-a. U završnoj smo fazi za odobrenje 80 miliona eura kod EBRD-a za dionice Počitelj – Buna i LOT 3 zeničke obilaznice odnosno tunel Pečuj – Zenica sjever (ulaz u tunel Zenica). Dionica Nemila – Zenica sjever (izlaz iz tunela Zenica) je podijeljena na tri lota i pokrenuta je inicijativa za zaduženje kod tri različite međunarodne finansijske institucije – EBRD u visini od 80 miliona eura, OFID – OPEC fond za međunarodni razvoj u visini od 49 miliona eura i KFAED u visini od 36 miliona eura. Za dionicu Mostar jug – Buna, poddionica Buna – tunel Kvanj je upućena inicijativa za osiguranje finansijskih sredstava za izgradnju u visini od 100 miliona eura kod EIB-a.

ONASA:U toku je potpisivanje peticije protiv izgradnje dionice 9 autoceste na Koridoru Vc Mostar – jug, Mostar – sjever. Da li postoji alternativa ovom putu, s obzirom da bi prema sadašnjem planu cesta prolazila kroz naseljeno područje i imala uticaj na 678 objekata?

KAJMAKOVIĆ: Sve je još na nivou idejnog projekta. Naravno da ćemo, kao i do sada, voditi računa o potrebama lokalne zajednice. U okviru ugovora “Usklađivanje glavnog projekta trase autoceste Buna – Počitelj”, predviđena je i izrada Idejnog projekta glavne trase autoceste na poddionici Mostar jug – Buna, koji je trenutno u fazi optimizacije. Predmetna poddionica počinje petljom Mostar jug, neposredno u blizini aerodroma Mostar, trasa u nastavku prolazi područjem između zračne luke i magistralne ceste M-17, mostovima prelazi Bunu i Bunicu i uspinje se prema Hodbini i brdu Kvanj, kroz koji prolazi istoimenim tunelom. Predmetna poddionica zavrsava neposredno prije odmorišta Rotimski potok, kojim počinje slijedeća poddionica Buna – Počitelj. U okviru predmetnog ugovora predviđene su korekcije trase poddionice Mostar sjever – Mostar jug, prouzrokovane izmjenom položaja trase na poddionici Mostar jug – Buna.

ONASA: Koliko bi trebala trajati izgradnja tunela Prenj koji se nalazi na koridoru Vc Konjic – Mostar Sjever i koliko će se ovim projektom smanjiti trasa autoputa?

KAJMAKOVIĆ: JP “Autoceste FBiH” je izvršilo optimizaciju trase dionice autoceste Konjic – Mostar sjever čime će se uz korištenje prirodnih pogodnosti terena (prolaz kroz dolinu Bijela), te nova tehnološka dostignuća u tunelogradnji za proboj kroz planinu Prenj, trasa skratiti za 18 kilometara i ostvariti uštede za oko 300 miliona eura. Projekat izgradnje autoceste Konjic – Mostar sjever sastoji se od poddionica Ovčari – Konjic, Konjic – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i izlaz iz tunela Prenj – Mostar sjever. Prema prirodi projekta i potrebnoj tehnologiji optimalan način izgradnje ovog projekta je prema međunarodnom ugovoru “Design and built“ (“Projektuj i izgradi“), žuti FIDIC. Procijenjena vrijednost izgradnje cjelokupne dionice Konjic – Mostar sjever je oko 370 miliona eura. Najzahtjevniji objekat na ovoj dionici je tunel Prenj koji je dužine skoro 10 kilometara.

ONASA: Koliko je zaštita okoliša bitna u izgradnjama Vaše kompanije?

KAJMAKOVIĆ: Autocesta kao veliki linijski objekat prolazi kroz naseljena, poljoprivredna i šumska područja gdje se pored ljudskih zahvataju i mnoga staništa flore i faune, što nameće potrebu za provođenjem mjera zaštite okoliša, kako u toku projektovanja i gradnje, tako i u toku eksploatacije. Već u fazi planiranja i izrade glavnih projekata mjere zaštite okoliša su sastavni dio tih projekata i bitno, odnosno u nekim slučajevima eliminatorno, utiču na izbor trase autoceste kroz neko zaštićeno područje. Obaveza, ali i jasna opredjeljenost JP “Autocesta FBiH” kao društveono odgovornog preduzeća, je da ulaže u oblast zaštite okoliša i verifikovana je kroz uvođenje standarda ISO 14 001. Ovo preduzeće ima okolinske dozvole za sve dionice koje se grade ili su izgrađene, te je na osnovu svih pribavljenih saglasnosti i izrađene Studije uticaja na okoliš, navodi se da je autocesta A1 okolinski prihvatljiv projekat.

ONASA: Koji je razlog što, najvjerovatnije u ovoj godini neće biti izgrađen niti jedan kilometar autoputa u FBiH i možete li procijeniti koliki će to gubitak predstavljati za firme koje učestvuju u izgradnji?

 

KAJMAKOVIĆ: Prema planu je da novi kilometri u prometu budu u 2017. godini. Radovi na izgradnji na južnom dijelu Koridora Vc biće završeni za 30 mjeseci od dana potpisivanja ugovora, dok se dionice u zeničkoj regiji mogu završiti do kraja ljeta 2018. godine. Nastavak radova koji obuhvataju završne radove postavljanja asfalta, horizontalne i vertikalne signalizacije planira na dionici Svilaj – Odžak je početak 2017. godine, što bi se uskladilo sa završetkom mosta na rijeci Savi, uz očekivano puštanje u promet krajem 2017. godine. Građevinske firme u BiH imaju dugu tradiciju u izgradnji puteva. Domaće kompanije koje su do sada učestvovale u izgradnju Koridora Vc stekle su reference da određeni obim radova izvode same ili u konzorciju. Izgradnja autoceste je jedno od najvećih državnih ulaganja posljednjih godina. Završili smo veliki investicioni ciklus gdje je bilo angažirano 5.000 radnika i 90 domaćih kompanija, na sedam od 11 gradilišta domaće kompanije bili su ili lideri u izgradnji ili članovi konzorcija. Međutim, međunarodne finansijske institucije traže međunarodni otvoreni postupak, pa tako radimo s firmama širom svijeta. (kraj)