Intervju

Posjeta V.D. direktora KSC Skenderija Amera Kape 27.05.2016.

 

INTERVJU: AMER KAPO, VRŠILAC DUŽNOSTI DIREKTORA KSC SKENDERIJA

 

Razgovarala: Ines SANDŽAKTAREVIĆ

SARAJEVO, 29. MAJA (ONASA) – Vršilac dužnosti direktora KSC Skenderija Amer Kapo govorio je u intervjuu za Agenciju ONASA o povratku mladih i sportista u Centar Skenderija, planovima buduće saradnje, mogućnosti poslovnog inkubatora, renoviranju platoa Ledene dvorane…

ONASA: Kao jedan od prioriteta do sada ste isticali popunjavanje praznih poslovnih prostora u privrednom gradu. Dokle se došlo u tom pogledu?

KAPO: Prilagodili smo uslove trenutnom tržištu pa smo naše prostore podijelili u tri zone u zavisnosti na kojoj se lokaciji nalaze u privrednom gradu. Na taj način postavili smo i tri različite cijene zakupa. Efekat ove kategorizacije primijeti se već sada jer smo u prethodna tri mjeseca izdali nekoliko prostora posebno namjenjenih populaciji mladih.

ONASA: Kada je u pitanju povratak mladih u Skenderiju, iznijeli ste i jednu zanimljivu ideju – izgradnju ”poslovnog inkubatora”. Možete li je pojasniti?

KAPO: Naš prvi korak ka tome je ponuda mladima da za minimalnu cijenu zakupa i uz plaćanje svojih režijskih troškova pokrenu biznis u prostorima Skenderije, a koja se nalazi na najboljoj lokaciji u gradu. Sljedeći korak će biti prikupljanje sredstava za opremanje i stavljanje u funkciju poslovnog inkubatora. Naša želja i ideja je da mladi ljudi u zajedničkom prostoru razvijaju svoje biznise i da iste mogu predstaviti u prodajnom djelu poslovnog inkubatora. Trenutno ne raspolažemo sredstvima da ovo možemo odmah napraviti, ali ćemo ići postepeno ka našem tom cilju i kompletnoj realizaciji ideje.

ONASA: U kontekstu prethodnog pitanja je činjenica i ocjena mnogih da je Dom mladih nedovoljno iskorišten prostor. Kakvi su planovi uprave za ovaj dio Skenderije?

KAPO: Dom mladih trenutno radi na principu zakupa, što je, po mom mišljenju, velika šteta jer mislim da je to najbolji prostor za mlade u gradu. Već smo uložili određena sredstva za dodatna uređenje ostalog interijera tako da Dom mladih otvara svoja vrata, sa novim i vlastitim programima, naredne jeseni.

ONASA: Da li će uskoro početi najavljeno renoviranje platoa Skenderija?

KAPO: U slučaju da ne bude prepreka administrativne prirode, vrlo brzo možemo očekivati početak renoviranja platoa Skenderija i završetak radova do kraja godine.

ONASA: Skenderija je nekada na prostoru bivše Jugoslavije bila poznata i prepoznatljiva po velikim sajmovima. Kako Skenderiji vratiti taj stari sajamski sjaj?

KAPO: Sajmovi su nekada bili veliki brend Skenderije. Već sam na jednoj od nedavnih prezentacija predstavio da će se u narednom periodu organizovati šest do osam sajmova u našim prostorima. Neki od njih su već dobro poznati sugrađanima, kao što su: Sajam knjiga, zatim sajmovi privrede, turizma, zdravstva i drugi. Vjerujem da uz kvalitetan rad zaista možemo Skenderiji vratiti stari i naširoko poznati sajamski sjaj.

ONASA: Kako vidite egzistenciju umjetničke zbirke Ars Aevi koja je trenutno smještena u Domu mladih, kao i u sprotskom dijelu – odvijanje trenažnih procesa, te nastupa Košarkaškog kluba Bosna, kao uostalom i drugih klubova i sportova u KSCS?

KAPO: Ars Aevi zbirka je veliki projekat za ovaj grad koja, nažalost, nije iskorištena u maksimalnom kapacitetu i mi se nadamo da će se to uskoro promijeniti. Svakako da smo spremni i tu pomoći. Sve što mogu reći po ovom pitanju je da je trenutna situacija takva da većinu troškova zakupa prostora Ars Aevija pokriva Centar Skenderija, a jedini koji poštuje obaveze prema ovom zakupu je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo koje sufinansira smještaj postavke Ars Aevija u Doma mladih.
S druge strane, sa klubovima imamo jako dobru saradnju i izuzetno smo sretni što možemo reći da su naši dvoranski kapaciteti popunjeni. Vjerujem da su klubovi koji kod nas obavljaju trenažne i takmičarske procese, takođe zadovoljni.

ONASA: Možemo li vaš nedavno potpisani ugovor o korištenju velike sportske dvorane “Mirza Delibašić” sa rukometnom i košarkaškom reprezentacijom BiH, nazvati stvarnim povratkom vrhunskog sporta u dvorane KSC Skenderije?

KAPO: Kada sam preuzeo odgovornost vršioca dužnosti direktora, uradili smo analize nedostataka i to je bio jedan od njih. Trenutno četiri sportska kluba od nekadašnjih pet igraju svoje utakmice u Skenderiji. Do jučer smo mogli samo sanjati da će bh. mlada reprezentacija u košarci osvojiti Evropsko prvenstvo, ali i to se desilo. Bitno je da igraju u dvoranam KSCS, bez obzira na to kakve rezultate ostvaruju.

ONASA: Prema vijestima u medijima, do 16. maja je bila otvorena licitacija za nekadašnji restoran Borsalino, Zeleni restoran (dva, takođe, kultna mjesta i okupljališta Sarajlija), kao i prostor gdje je bio Drvopromet. Da li ste dobili povoljne ponude i da li će te prostore, možda, novi vlasnik prenamjeniti?

KAPO: Iskreno, nismo zadovoljni rezultatima licitacije jer je za neke prostore stigla ponuda dok za neke druge prostore nije iako su oni po mom mišljenju mnogo atraktivniji. Iz tih razloga ćemo raditi na promociji tih prostora i njihovih mogućnosti. Još ću dodati da su se tek nakon završetka licitacije javili zainteresovani tako da je vrlo moguće da će na kraju ti prostori biti i izdati. Namjena će sigurno biti usklađena sa potrebama tržišta.

ONASA: Nedavno ste u medijima iznijeli i jednu jako zanimljivu ideju. Naime, smatrate da bi najbolji način da se poveća posjeta Privrednom gradu bilo otvorenja jedne velike samoposluge poput, Konzuma, Fis Viteza ili Binga. Da li će to biti moguće realizovati?

KAPO: Takva prodavnica bila bi nešto što bi sigurno riješilo problem Privrednog grada i njegove posjećenosti jer u centru nemamo velikih samoposluga sa robama široke potrošnje. Na ovaj način bi se povećao broj posjeta Skenderiji, a od toga bi korist imali i trenutni zakupci. Ponavljam, uvjeren sam i da bi ta samoposluga imala veliki poslovni uspjeh na ovakvoj lokaciji.

ONASA: Koliko se finansijska situacija u Centru Skenderija promijenila danas, s obzirom da je poslovna 2014. godina završena sa minusom od 344.335 KM?

KAPO: Nažalost, prethodna 2015. godina završena je sa još većim minusom i to je veliki pokazatelj da su prihodi konstantno opadali. Jedan od naših glavnih zadataka jeste i slabilizacija prihoda i njihovo povećanje u narednom periodu te rad na novim idejama i projektima, kao i na rebrendiranju postojećih projekata i aktivnosti.

ONASA: Da li planirate rekonstrukciju Ledene dvorane i koliki je iznos finansijskih sredstava potrebnih da se to ostvari? Ukoliko ne pronađete investitore, da li ćete potražiti druge izvore finansiranja?

KAPO: Rekonstrukcija Ledene dvorane iziskuje velika finansijska sredstva koje nažalost Centar Skenderija nema. Jedno rješenje je i podizanje kredita, ali je prije toga važno napraviti vrlo detaljnu analizu jer se kredit treba vraćati iz prihoda koje trenutno KSCS ne ostvaruje. Upravo novi projekti, koje planiramo u periodu koji je ispred nas, mogu riješiti i taj problem. (kraj)