Intervju

Posjeta ambasadora Brazila u BiH Manoel Gomes Pereira 10.12.2015.

 

INTERVJU: MANOEL GOMES-PEREIRA , AMBASADOR BRAZILA U BIH

 

Razgovarala: Ajsela ZAHIROVIĆ

SARAJEVO, 13. DECEMBRA (ONASA) – Ambasador Brazila u BiH Manoel Gomes-Pereira u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o mogućnostima poboljšanja odnosa između BiH i Brazila posebno u ekonomskom sektoru, saradnji i zajedničkom nastupu na turističkom tržištu, te planu da se poveća proizvodnja kafe u Brazilu s obzirom da neke studije pokazuju da svijetu prijeti nestašica kafe…

ONASA: Da li i u kojoj mjeri je moguće da se poboljšaju odnosi između BiH i Brazila, posebno u ekonomskom sektoru?

GOMES-PEREIRA: U BiH, Brazil je najpoznatiji po sportskoj prošlosti, posebno fudbalu. Kada govorimo o Brazilu, govorimo o Peleu, Ronaldu, Neymaru.
Proizvodi koji se povezuju sa Brazilom su također kafa i šećer koji su dostupni u supermarketima.
Bilateralna trgovina između naše dvije zemlje ima vrlo mali obim, ali s velikim mogućnostima za povećanje.
Brazil izvozi neke primarne proizvode, repromaterijal i mašine, a uvozimo izrađivačke proizvode. U bliskoj budućnosti, moja je namjera da organizujemo komercijalnu i investicionu delegaciju koja bi mogla da posjeti BiH i istraži poslovne mogućnosti u ovoj zemlji.

ONASA: Poznato je da su BiH i Brazil atraktivne turističke destinacije. Da li postoji mogućnost saradnje i zajedničkog nastupa na turističkom tržištu?

GOMES-PEREIRA: Brazil i BiH su poznati po svojim prirodnim ljepotama, velikodušnosti svog naroda, kao i mogućnosti za prakticiranje ekstremnih sportova.
Vjerujem da će sporazum o saradnji u oblasti turizma biti prvi korak za približavanje dvaju zemalja u oblasti turizma. Ovaj sporazum će uključivati razmjenu ekonomskih i socijalnih informacija u oblasti turizma, informacije o investicijama i različitim turističkim destinacijama koje Brazil i BiH imaju u ponudi.
Podsjećam vas da je katolicizam glavna religija u Brazilu, a jedno od mjesta koje brazilski vjerski turisti posjećuju u Evropi je Međugorje, koje se na ovaj način promoviše u Brazilu.
Vjerski turisti su obično u penziji i stariji ljudi, koji koriste niže cijene u sezoni, čime se doprinosi očuvanju toka turista tokom cijele godine.

ONASA: Na koji način činjenica da BiH nema ambasadu u Brazilu usporava ekonomski i druge oblike saradnje?

GOMES-PEREIRA: Brazil je otvorio svoju ambasadu u Sarajevu u julu 2011. godine. Ja sam drugi ambasador Brazila u BiH. Postojanje rezidentne ambasade u stranoj zemlji olakšava bilateralne odnose.
Ovdje mislim na olakšanje procesa pregovora o Sporazumu, od onih najjednostavnijih, kao što su ukidanje viza, do onih obimnijih, kao što su ekonomska i kulturna saradnja.
Prisustvo ambasade čini bilateralne odnose lakšim. Rekao sam nadležnim organima BiH da će Brazil raširenih ruku prihvatiti odluku Vlade o otvaranju ambasade u Brazilu, u najpogodnijem trenutku za BiH.

ONASA: Da li postoji interes brazilskih investitora za ulaganjem u BiH?

GOMES-PEREIRA: Već sam spomenuo da ću raditi na dovođenju komercijalne i investicione delegacije u BiH. Ako uspijem, ovo će biti prva brazilska delegacija ove vrste u ovoj zemlji.
Ovo bi trebala biti istraživačka delegacija koja će tražiti poslovne i investicione mogućnosti i lokalni predstavnici brazilskih proizvoda koji će biti ponuđeni u BiH.
Tek nakon ove delegacije ćemo biti u mogućnosti vidjeti pravu dimenziju brazilskog interesa za trgovanjem sa BiH kao i investiranjem u BiH.
Ja ću skrenuti pažnju na neka područja mogućih investicija, kao što su turizam i infrastruktura.

ONASA: Neke studije pokazuju da svijetu prijeti nestašica kafe. Da li postoji plan da se poveća proizvodnja kafe u Brazilu?

GOMES-PEREIRA: Iako je Brazil veliki proizvođač i izvoznik kafe, odluke o proizvodnji donose privatne inicijative, s vrlo malim uplitanjem vlade.
Biljka kafe ima životni ciklus od tri do pet godina, između sadnje i prve berbe. Svaka odluka o povećanju proizvodnje mora da uključuje i ovaj period, planirane investicije, kao i mogućnost hiperproizvodnje, ako se dogodi, obavezale bi proizvođače da investiraju u skladištenja.
Studije o mogućem povećanju potrošnje kafe ili bilo koji drugi faktor koji bi ometao potražnju, se moraju procijeniti, posmatrajući ovaj period od tri do pet godina.

ONASA: Rio de Janeiro biće domaćin Olimpijskih igara naredne godine, sportisti i Međunarodni olimpijski komitet zabrinuti su zbog zagađenosti vode na obalama Ria. Da li će Brazil uspjeti riješiti ovaj problem do početka igara?

GOMES-PEREIRA: Grad Rio de Janeiro je 2009. godine izabran za grada domaćina Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2016. godine. Grad, država, i centralne vlade se pripremaju da ponude najbolje za sportiste i posjetioce.
Velika ulaganja se donose u cilju poboljšanja infrastrukture u Rio de Janeiru, uključujući i maksimalno moguće smanjenje zagađenja, posebno u zoni takmičenja, kao što je zaljev Guanabara. Očekujemo dolazak hiljada turista i ljubitelja takmičenja tokom augusta i septembra 2016 godine. Računamo na saradnju stranih zemalja u pružanju pomoći svojim građanima.
U slučaju BiH, Brazil posebno ohrabruje otvaranje “BiH kuće” u Rio de Janeiru, koja će poslužiti kao privremeni konzulat koji će davati podršku građanima BiH koji će posjetiti Brazil.(kraj)