Intervju

Posjeta generalnog sekretara Vijeća za Regionalnu Sigurnost RCC Gorana Svilanovića 07.07.2014.

 

GENERALNI SEKRETAR RCC-A G. SVILANOVIĆ ZA ONASU: NEJASNO VLASNIŠTVO NAD MEDIJIMA STVARA PROSTOR ZA POLITIČKI UTICAJ

 

SARAJEVO, 7. JULA (ONASA) – Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je danas za Agenciju ONASA da je “situacija u medijima u cijelom regionu veoma teška, da je vlasništvo nad medijima najčešće zamagljeno i nejasno, što stvara i veliki prostor za politički uticaj vlasnika i ‘kvazivlasnika'”.
“Realno, ako novinara svedete na jako niske plate, on sam je podložan različitoj vrsti uticaja i mogućnosti da bude korumpiran, a mislim da bi se moralo precizno urediti da se zna sruktura vlasništva medija i da postoje precizni i pravni mehanizmi koji će garantovati slobodu informisanja”, rekao je Svilanović.
Dodao je da je trenutna situcija “između čekića i nakovnja, jer s jedne strane je sloboda medija, a s druge privatno vlasništvo nad medijima”.
“To u glavama mnogih vlasnika medija podrazumijeva da mogu da rade i pišu šta hoće, a tu treba naći mjeru”, poručio je Svilanović.
Kako je rekao, jedan od problema je i prilagodba medija ne nove tehnologije, a kao primjer naveo je teško prilagođavanje printanih medija novom načinu komunikacije.
Komentarišući aktivnosti RCC-a u oblasti medija, Svilanović je kazao da je RCC uložio dosta napora u Akademiju za medijsko pravo.
“U protekle dvije godine održana su dva sastanka, u Zagrebu i Sarajevu, a RCC okuplja mlade novinare s ovih prostora i pruža im mogućnost da porazgovaraju s ljudima koji poznaju medijsko pravo”, rekao je Svilanović.
Kazao je da su taj posao radili s predstavnicom OSCE-a za slobodu medija Dunjom Mijatović, te naveo da se nada da će ga nastaviti i u budućnosti, jer smatra da za tim ima potrebe.
“Naše usmjerenje je, prije svega, da Akademija za medijsko pravo okupi što širi krug ljudi, koji će kao novinari obilježiti kulturni, duhovni, politički i društveni život na ovim prostorima, da što više saznaju i nauče”, rekao je Svilanović.
Naveo je da je RCC pokušao da pomogne javnim servisima zemalja u regionu, jer oni imaju velike probleme, a jedan od većih je finansiranje.
“Ako su finansirani od vlade ili skupštine, onda su podložni njihovom uticaju, ako to nije dobro uređeno, podložni su svačijem uticaju, jer nemaju dovoljno novca”, kazao je Svilanović.
Dodao je da je RCC unutar Evropske asocijacije javnih servisa probao okupiti regionalne javne servise i napraviti jednu grupaciju koja će redovno razgovarati, s ciljem da im pomognu da dogovorom dođu do najboljih i najfunkcionalnijih modela djelovanja ili da zajednički djeluju u okviru Evropske asocijacije javnih servisa.
Intervju s generalnim sekretarom RCC-a Goranom Svilanovićem Agencija ONASA objaviće uskoro. (kraj)