Intervju

Posjeta direktorice Zavoda za transfuzijsku medicinu Jasminke Kurilić 12.06.2014.

 

DIREKTORICA ZAVODA ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU FBIH J. KURILIĆ ZA ONASU: MEĐUNARODNI DAN DOBROVOLJNIH DARIVALACA KRVI U SUBOTU ĆE BITI OBILJEŽEN AKCIJOM DARIVANJA KRVI U SARAJEVU

 

SARAJEVO, 12. JUNA (ONASA) – Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH (FBiH) organizovaće u subotu, 14. juna, na Međunarodni dan dobrovoljnih darivalaca krvi, akciju darivanja krvi s ciljem promoviranja značaja darivanja krvi i animiranja građanstva kako bi obezbijedili dovoljne količine krvi za majke – porodilje i ostale pacijente kojima je svakodnevno krv potrebna za liječenje, izjavila je za Agenciju ONASA direktorica Zavoda Jasminka Kurilić.
Pojasnila je da će akcija biti organizovana ispred BBI Centra u Sarajevu, od 12.00 do 18.00 sati.
Doktorica Kurilić je kazala da je Međunarodni dan darivalaca krvi ove godine posvećen majkama – porodiljama uz slogan “Daruj krv za one koje nose život”.
“Svakodnevno u svijetu blizu 800 žena umire prilikom poroda zbog prekomjernog krvarenja. Obezbjeđivanje dovoljnih količina krvi i krvnih produkata omogućit će smanjenje stope smrtnosti žena – porodilja”, kazala je J. Kurilić. (kraj)