Intervju

Posjeta ambasadora Italije u BiH Ruggero Corrias 15.11.2013.

 

AMBASADOR ITALIJE U BIH R. CORRIAS ZA ONASU: ITALIJA PRIPREMA 2014. GODINE VELIKI KULTURNI DOGAĐAJ U BIH

 

SARAJEVO, 15 NOVEMBRA (ONASA) – Italija je srednje jaka ekonomska sila, srednje jaka politička sila, ali je u pogledu kulture jedna od najjačih zemalja svijeta, izjavio je u razgovoru za Agenciju ONASA novoimenovani ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias.
U Bosni i Hercegovini se od 30. oktobra 2013. godine održava “Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini”, u organizaciji Ambasade Republike Italije u BiH, koja bogatim programom afirmiše italijansku kulturu u BiH.
“Sredinom ovog mjeseca se održava sedmica posvećena italijanskom jeziku, koji je bitan alat u kulturi, ali i za unaprjeđenje poslovanja i odnosa”, rekao je ambasador Corrias, dodajući da će krajem ovog mjeseca biti održana sedmica italijanskog filma, a na repertoaru će biti savremena kinematografija.
Ambasador Corrias je, govoreći o obilježavanju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, koje će biti održano iduće godine u Sarajevu, kazao da će Italija biti uključena u obilježavanje ovog važnog događaja.
“To je veliki projekat, a ideja iza njega je da su bivši neprijatelji danas dio istoga tima, Evropske Unije (EU). Italija se uključila u fondaciju koja je osnovana kako bi pripremila projekte za ovo obilježavanje, i ja se trudim da u Sarajevo donesem nešto što će biti komplementarno već pripremljenim projektima. U ovome momentu ne mogu reći više o tome, ali mogu vas uvjeriti da Ambasada ulaže velike napore da ovdje donese jedan veliki kulturni događaj”, rekao je ambasador Corrias. (kraj)