Intervju

Posjeta komandanta NATO Štaba Sarajevo Brigadnog Generala Merl D Harta Merle 14.10.2013.

 

AGENCIJU ONASA POSJETIO KOMANDANT NATO ŠTABA SARAJEVO, BRIGADNI GENERAL MERL D. HART

 

SARAJEVO, 14. OKTOBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu komandanta NATO Štaba Sarajevo, brigadnog generala Merl D. Harta (Merle), kojeg je informisala o radu Agencije.
Direktorica Begović istaknula je da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informisanja u naprednoj, evropski orijentisanoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH.
Tokom susreta razgovarano je i o unapređenju saradnje između Agencije ONASA i NATO Štaba Sarajevo.
Komandant Hart obišao je poslovne prostorije, te razgovarao s uposlenicima Agencije.
“Imate izuzetno dobru organizaciju i vodstvo, a takav moj prvi utisak potvrdili su i obilazak i razgovor sa uposlenicima. Da tako kažem – imate jako dobar brod sa dobrom posadom, koja je čvrsto na svom smjeru”, kazao je Hart.
Na pitanje o ulozi nezavisnog i objektivnog novinarstva u savremenom demokratskom društvu, general Hart rekao je da je to imperativ.
“To je imperativ pogotovo jer ja dolazim iz SAD, gdje imamo Povelju prava, u čijem je prvom amandmanu i sloboda štampe. Bez slobode štampe jednostavno ne možete provjeravati i držati odgovornom vlast, bez obzira da li se radi o BiH ili SAD. Ali, također, morate imati novinare i novinarstvo koje je nezavisno i kojem se vjeruje”, dodao je Hart.
Brigadni general Merl D. Hart preuzeo je dužnost komandanta NATO Štaba Sarajevo 24. juna ove godine. (kraj)