Intervju

Posjeta Načelnika Općine Ljubinje Veska Budinčića, 24.10.2013.

 

AGENCIJU ONASA POSJETIO NAČELNIK OPŠTINE LJUBINJE VESKO BUDINČIĆ

 

SARAJEVO, 24. OKTOBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu načelnika Opštine Ljubinje Veska Budinčića, kojeg je informisala o radu Agencije.
Generalna direktorica E. Begović kazala je da je misija Agencije ONASA kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informisanja u naprednoj, evropski orijentisanoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH.
Tokom posjete, načelnik Budinčić obišao je poslovne prostorije i razgovarao sa uposlenicima Agencije ONASA.
“Agencija ONASA je ozbiljna, inovativna i to je ono što nedostaje na ovim prostorima”, rekao je načelnik Budinčić.
Govoreći o uticaju nezavisnog novinarstva na demokratsko društvo, načelnik Opštine Ljubinje kazao je da u ovom momentu nezavisnog novinarstva skoro da nema.
“Čast izuzecima, ali danas je uticaj zavisnog novinarstva velik i, nažalost, štetan. Dobro bi bilo da ima više nezavisnosti, a to se može postići selekcijama. Mislim da nisu svi predodređeni za sve. Moramo naći mehanizme kako izvršiti selekciju ko može da bude u novinarstvu, ali i u nekim drugim strukama”, naglasio je načelnik Budinčić.
Dodao je da cijena informacija danas pada, građanstvo često ima pogrešne informacije i sve to uzrokuje smetnje na svim nivoima, od politike, do privrede.
“Novinari možda, iza političara, imaju najveću ulogu u društvu”, dodao je načelnik Budinčić.
Vesko Budinčić funkciju načelnika Opštine Ljubinje obavlja u kontinuitetu od 2000. godine. (kraj)