Intervju

Posjeta Potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Purdarića

 

AGENCIJU ONASA POSJETIO POTPREDSJEDNIK FEDERACIJE BIH SVETOZAR PUDARIĆ

 

SARAJEVO, 10. MAJA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića, kojeg je informisala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je istaknula da je misija Agencije ONASA kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
“Moj je prvi utisak da je očito da u ovoj zemlji postoje organizacije, firme i preduzeća, kao što je i Agencija ONASA, koje dokazuju da se može profesionalno raditi, da se može raditi na evropskom i vrhunskom nivou i da se od toga može živjeti”, rekao je Pudarić, nakon obilaska poslovnih prostorija i obavljenog razgovora sa uposlenicima Agencije ONASA.
Prema njegovim riječima, to je činjenica koja je u ovom slučaju specifična, s obzirom da se radi o specifičnoj djelatnosti.
“Vi imate konkurenciju, između ostalog, i javnog, odnosno državnog sektora, gdje ne možete reći da imate povlašteni položaj, kao što to neki drugi imaju prilikom dobijanja informacija i pristupa tržištu. Način na koji vi radite je nešto što ne treba i ne smije biti izuzetak i to je ono za što se, između ostalog, ja imam namjeru zalagati u naredne tri i po godine, a to je da svako ko raspolaže određenim kapitalom, znanjem i ko je sposoban da radi, može dobiti priliku za to”, kazao je Pudarić.
Ocijenio je da Agencija ONASA ne bi bila u ovakvoj poziciji u kakvoj se nalazi danas da nije bila i nezavisna i objektivna.
“Znamo svi da vam je činjenica što ste odbijali ili niste željeli da postanete zavisni ni od koga, u određenim periodima stvarala poteškoće u funkcionisanju”, rekao je Pudarić.
Naglasio je da je Agencija ONASA “dokaz da uz objektivnost i nezavisnost može ići i kvalitet, te da se ne mora nekome prodati da bi se dostigao određeni kvalitet”.
“Uz nekoliko drugih medija, vi ste živi dokaz da je objektivno i nezavisno novinarstvo ono koje proizvodi kvalitet, opstaje na tržištu i ono koje je nama potrebno u ovoj zemlji”, dodao je Pudarić.
Svetozar Pudarić imenovan je na dužnost potpredsjednika Federacije BiH 17. marta ove godine. (kraj)