Intervju

Posjeta ambasadora Srbije

 

AMBASADOR SRBIJE U BIH GRUJICA SPASOVIĆ POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 5. AUGUSTA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu ambasadora Srbije u BiH Grujicu Spasovića kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović kazala je da je misija Agencije ONASA kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Ambasador Spasović je ocijenio da je Agencija ONASA jedan od najboljih medijskih proizvoda u BiH, te da je, zbog kvalitetnog rada, stekla veliki kredibilitet, ne samo među diplomatima, nego među svim osobama koje žele dobru i pravovremenu informaciju.
Govoreći o položaju i ulozi nezavisnih medija, ambasador Srbije je kazao da oni jako teško opstaju, ali da je neophodno poduzeti napore kako bi zadržali objektivnost u svom radu.
“Prvenstveno treba definisati šta su nezavisni mediji, s obzirom da iza svakog medija stoje neki interesi, kao i konkretni ljudi”, kazao je ambasador Spasović.
Podsjećajući na gašenje hrvatskog satiričnog sedmičnika “Feral Tribune”, ambasador Spasović je kazao da je to bio “jedan od posljednjih izdanaka istinskih nezavisnih medija”.
Kako je kazao, u Beogradu postoje mediji koji pokušavaju opstati, a među njima je i dnevni list “Danas”, čiji je Spasović bio dugogodišnji urednik.
Ambasador Spasović je istaknuo da je Srbija prošla kroz period u kojem su postojale velike podjele između onih koji su podržavali i onih koji su bili protiv represivnog nedemokratskog režima Slobodana Miloševića.
“Poslije sloma tog režima našli smo se u još težoj i potencijalno opasnijoj situaciji. To je strašan pritisak tzv. tajkuna, odnosno poslovnog svijeta koji je želio da se o njemu pišu bajke i da se zatvaraju oči pred krađama i korupcijom. To je bio razlog što se ono malo nezavisnih medija u Beogradu nalazi u teškoj situaciji. Čini se da su sada ti pritisci u cijeloj bivšoj Jugoslaviji daleko veći i opasniji nego što su bili politički pritisci”, kazao je ambasador Spasović.
Tokom posjete, ambasador Srbije u BiH obišao je poslovne prostorije Agencije i razgovarao sa uposlenicima.(kraj)