Intervju

Posjeta ambasadora Rumunije

 

AMBASADOR RUMUNIJE U BIH DANIEL BANU POSJETIO NOVINSKU AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 21. JULA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu ambasadora Rumunije u BiH Daniela Banua, kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je kazala da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Ambasador Banu je kazao da mediji igraju važnu ulogu u demokratskom društvu, ocjenjujući ih “mašinom koja informiše građane”.
“Mediji, kao što su televizija i štampa, moraju davati tačne informacije u demokratskom društvu. Zbog toga mislim da je posao novinara veoma važan”, kazao je ambasador Banu.
Govoreći o zemljama u tranziciji, on je podsjetio da je njegova zemlja, nakon revolucije u 1989. godini, napravila mnogo pozitivnih pomaka kada su u pitanju mediji u Rumuniji.
“Danas imamo, pored državnih medija, prilično veliki broj privatnih televizija i novina, koji igraju veoma važnu ulogu u razvoju rumunskog društva. Govorimo o društvu koje je bazirano na informacijama, tako da mediji informišu svijet o tome šta se dešava u Rumuniji, koja je nedavno postala članica Evropske unije (EU) i NATO-a”, rekao je ambasador.
Ambasador Banu je kazao da, iako je Rumunija postala članica EU u 2007. godini, proces integracija nije završen, jer Rumunija “konsoliduje svoju ulogu u EU, kao i mjesto u EU institucijama”.
Kazao je da u Rumuniji trenutno postoji 30 informativnih centara, koji se zovu “Europe direct”, a čija je uloga informisanje građana o dešavanjima u EU.
Ocjenjujući Agenciju ONASA kao najbolji primjer kvalitetnog informiranja u BiH, ambasador Banu je kazao da je Agencija ONASA svojim sedamnaestogodišnjim postojanjem potvrdila da je sve vrijeme pružala tačne i blagovremene informacije, te da je posao koji obavlja ONASA važan kako za lokalnu vlast i državne institucije, tako i za običnog čovjeka, naročito u ovom predizbornom periodu.
On je podsjetio da je važno da mediji u BiH reflektuju na najbolji način platforme i programe političkih stranaka i planove političkih lidera i da BiH odvedu stepenicu bliže NATO-u i EU.
Tokom posjete, ambasador Rumunije u BiH obišao je poslovne prostorije Agencije i razgovarao sa uposlenicima .
“Drago mi je što sam vidio da su ljudi sretni što rade u ONASI. Mogao sam vidjeti zadovoljstvo na njihovim licima. Ovo je veoma dobar indikator kvaliteta pružanja informacija klijentima u BiH, regiji i zemljama poput SAD”, rekao je ambasador Rumunije u BiH Daniel Banu.(kraj)